Memur Maaşlarına Ek İkramiye Kararı: Ayrıntılar Belli Oldu

TBMM'de kabul edilen yeni düzenlemeyle, sendikalı memurların toplu sözleşme ikramiyesi önemli ölçüde arttı. Ancak bu artışın bazı şartları bulunuyor. Peki, kimler bu ikramiyeden yararlanabilecek?

Memur Maaşlarına Ek İkramiye Kararı: Ayrıntılar Belli Oldu
Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2024 13:32

Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Uzun süredir beklenen ikramiye artışı, TBMM'de kabul edilen kanunla kesinleşti. Yeni düzenlemeyle birlikte sendikalı memurlar, aylık olarak daha yüksek bir ikramiye alacak. Ancak bu artışın bazı şartları bulunuyor. İkramiye miktarı ne kadar olacak? Kimler bu haktan yararlanabilecek?

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, kamu görevlilerine verilen toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma koşulunu, hizmet kolunda yüzde 1 barajını aşan sendikalarla sınırlayan hüküm Danıştay tarafından iptal edildi. Bunun üzerine, baraj koşulu yüzde 2’ye yükseltilerek yeni bir kanun çıkarıldı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, ocak ayında bu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Yüzde 1 Barajı ve Sendika Üyeliği

Kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında, yüzde 1 barajını aşan sendika üyesi memurlara toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesine dair bir madde eklendi. Muhalefetin itirazları üzerine, Genel Kurul’da bu madde değiştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, yürürlükte olan toplu sözleşmeye göre belirlenen 707 gösterge karşılığı ikramiyeden, sendika üyesi olan tüm memurlar yararlanabilecek. Kamu görevlileri arasında toplu sözleşme ikramiyeleri konusunda ayrımcılığa son verildi ve her ay 707 gösterge karşılığı ikramiye ödenecek.

Ödeme Detayları

Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, sendika üyesi tüm memurlara 2024 yılı için her ay 641,81 TL ödeme yapılacak.

Bakan Işıkhan Açıklama Yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sendika ve konfederasyonlarla sosyal diyalog çerçevesinde yürütülen 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nde memurlar için toplu sözleşme ikramiyesi kazanımını sağladıklarını hatırlattı.

Işıkhan, bu kazanımın CHP'nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasıyla iptal edildiğini belirterek, "İptal kararı ile ikramiyeden yararlanan kamu görevlilerimizin aylıklarında azalma meydana gelmişti. Biz, emekçilerimizin, memurlarımızın kazanımlarının her zaman yanındayız. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddeyle sendikalı memurlarımız toplu sözleşme ikramiyesi olarak 641,81 TL alacak ve tüm sendikalı memurlarımızın bu ikramiyeyi almaları sağlanacak. Bu kanun teklifinin yasalaşma sürecine katkı sağlayan Cumhur İttifakı milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Memurlarımız için hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Etiketler :