Piyasalar Faiz İndirimi Sinyali İçin Gözlerini Merkez Bankası'na Çevirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonu kontrol altında tutmak amacıyla uyguladığı sıkılaştırma politikalarının ardından 19 Eylül'deki toplantısında politika faizini yüzde 50’de sabit bırakması bekleniyor.

Piyasalar Faiz İndirimi Sinyali İçin Gözlerini Merkez Bankası'na Çevirdi
Yayınlanma Tarihi : 13 Eylül 2024 21:48

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB),  enflasyonu kontrol altında tutma çabaları çerçevesinde, 19 Eylül'de yapılacak toplantıda faiz oranlarının sabit tutulması öngörülüyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomist, bu ay faizlerin değişmeyeceğini belirtirken, faiz indirim beklentilerinin de ertelendiği gözlemleniyor.

SIKILAŞTIRMA POLİTİKASI DEVAM EDİYOR

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından, haziran ayından itibaren Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırma politikaları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini toplamda 4.150 baz puan artırarak mart ayında son kez güncelledi. TCMB, sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar devam edeceğini vurguladı.

FAİZ ORANI SABİT KALACAK MI?

TCMB'nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda politika faizini sabit tutması bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse, faiz oranı son altı aydır yüzde 50 seviyesinde kalmış olacak. Piyasalardaki beklentiler, TCMB'nin bu kararı alacağı yönünde.

ENFLASYON TAHMİNLERİ VE OVP

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), mayıs ayında yıllık yüzde 75,45 ile zirve yaptıktan sonra, politika değişimi ve baz etkisi ile düşüşe geçerek ağustos ayında yüzde 51,97 olarak kaydedildi. TCMB, yıl sonunda enflasyonun yüzde 38'e ulaşacağını öngörürken, piyasa beklentisi ise düşüşün yüzde 43 civarında kalacağı yönünde. Güncellenen Orta Vadeli Program (OVP) ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 41,5 olarak belirledi.

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİLERİ

Ankete katılan 14 ekonomistin medyanına göre, enflasyondaki düşüşle birlikte yıl sonundan önce TCMB'nin ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak, önceki anketlere göre yıl sonuna kadar yapılması planlanan faiz indirimi miktarının azaldığı ve tahminlerin daha ileri tarihlere kaydığı görülüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizini tahminlerinin medyanı yüzde 47 olarak belirlenirken, ilk faiz indiriminin ekim, kasım veya aralık ayında yapılabileceği öngörülüyor.

PİYASA BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası'nın önceki Para Politikası Kurulu (PPK) metninde yer alan "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesinin bu ay metinde korunup korunmayacağı, piyasalarda yakından takip ediliyor. Piyasalar, bu ve PPK metninde yapılacak olası diğer değişikliklerin, önümüzdeki dönem politika bileşimi mesajı içerebileceğini düşünerek izliyor.

HATİCE KARAHAN DİKKAT ÇEKMİŞTİ

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, geçen hafta Reuters ile yaptığı söyleşide, para politikasının meyvelerini vermeye başladığını belirtti. Karahan, önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecinde maliye politikasından gelecek "güçlü desteğin" önemine dikkat çekti. OVP'de 2024 yılı için öngörülen bütçe açığının GSYH'ya oranı yüzde 6,4 olan hedefin "oldukça altında" yüzde 4,9'a revize edildiği belirtildi.

TCMB, faiz kararını 19 Eylül Perşembe günü saat 14:00'te açıklayacak.

Kaynak: CNBC-e

Etiketler :