Türkiye, Avrupa'da En Düşük Asgari Ücrette İlk 5'te

Türkiye'deki asgari ücretliler, Avrupa'da en düşük gelir grubunda yer alıyor. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'deki brüt asgari ücret 530 Euro ile Avrupa'da en düşük beşinci sırada yer alıyor.

Türkiye, Avrupa'da En Düşük Asgari Ücrette İlk 5'te
Yayınlanma Tarihi : 09 Eylül 2024 11:54

Türkiye'de asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca insan, Avrupa'da yoksulluğun pençesinde kıvranıyor. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'deki asgari ücret, Avrupa'daki benzer ülkelerin çok gerisinde kaldı. Türkiye'de brüt asgari ücret 530 Euro iken, Avrupa'da en yüksek asgari ücrete sahip ülke olan Lüksemburg'da bu rakam 2650 Euro'yu aşıyor. 

AVRUPA'DA ASGARİ ÜCRET TABLOSU TERSİNE DÖNÜYOR

Sözcü'nün aktardığına göre, Türkiye'den daha düşük asgari ücret uygulayan ülkeler arasında Bulgaristan, Arnavutluk, Moldova ve savaş halindeki Ukrayna yer alıyor. Öte yandan, Lüksemburg’da brüt asgari ücret, Türkiye’nin asgari ücretini neredeyse beş katına çıkararak dikkat çekiyor.

ASGARİ ÜCRETİN MEDYAN ÜCRETE ORANI

Türkiye İkinci Sırada

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de asgari ücret, medyan ücretin yüzde 64.6’sına karşılık geliyor. Bu oranla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında Portekiz’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

COĞRAFİ YAKINLIKTA FARKLILIKLAR

Türkiye’ye coğrafi olarak yakın ülkelerdeki asgari ücretin medyan ücrete oranları ise oldukça farklılık gösteriyor. Bulgaristan’da bu oran yüzde 49.5, Romanya’da yüzde 56.2 ve Hırvatistan’da ise yüzde 45 olarak kaydedildi. 

Etiketler :