Meğer 3 kat lezzetli oluyormuş! Tel tel dökülen bir bulgur pilavı yapmak için tüyolar
Bulgur pilavı denince akla Türk mutfağı gelir. Türk mutfağının vazgeçilmezi bulgur pilavını yapmak için bakın nelere dikkat etmek gerekiyor.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bulgur pilavı, hem besleyici içeriği hem de pratik hazırlanışıyla sofralarımızın baş tacıdır. Anadolu'nun binlerce yıllık tarım kültürünün bir ürünü olan bulgur, buğdayın işlenmesiyle elde edilir ve sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Bulgur pilavı ise bu değerli tahılın en bilinen ve sevilen tariflerinden biridir.
Geleneksel Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Mynet'in aktardığı bilgilere göre; Bulgur pilavının lezzetli olması için tereyağı kullanmak gerekiyor. Tereyağı sayesinde bulgur pilavı çok daha lezzetli oluyor. İşte tereyağlı bulgur pilavının detayları:
TEREYAĞLI BULGUR PİLAVI
MALZEMELER
1 çay bardağı pilavlık bulgur (Malzemeleri aynı oranda artırabilirsiniz)
2.5 çay bardağı kaynar su veya et ya da tavuk suyu
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Et suyunu -ya da hangi suyu tercih ederseniz- küçük bir tencereye dökün ve kaynamasını bekleyin.
Kaynayınca bulguru ve tuzu ilave edin.
Pilavınızı en kısık ateşte pişmeye bırakın.
Yaklaşık 15 dakika sonra tencerenin kapağını açın ve kontrol edin.
Pilav göz göz olmuşsa bir küçük boy çatal batırın. Çatal dik durabiliyorsa pilav pişmiştir, altını söndürebilirsiniz.
Tencereyi geniş pamuklu bir beze sarın ve 7 dakika dinlendirin.
Tereyağını eritin ve sonra içine sıvı yağı ekleyin, yağ kızarıp kokusu çıkınca ocaktan alın.
Pilavınızın üzerine yağı gezdirin ama bu aşamada yapış yapış olmaması için karıştırmayın.
Tekrar ağzını kapatın ve örtüye sarın.
5 dakika sonra (servis yapacağınız zaman) süzgeçli kaşıkla pilavı ezmeden havalandırarak karıştırın.
Bu şekilde yaptığınız pilav tel tel dökülecek ve lapa olmayacak.
Pilavınızı bol salata veya turşu eşliğinde servis edebilirsiniz.
Aynı malzemeler ve yöntemlerle domatesli soğanlı bulgur pilavı da yapabilirsiniz. Ama bu pilava sadece 1 çay bardağı su koymanız yeterli olur çünkü rendelenmiş domates ve soğan, pilavın pişmesi için gerekli suyu sağlar.
BULGURUN FAYDALARI NELERDİR?
Yemek.com sitesinde yer alan içerikte; Bulgurun faydalarına yer verildi. İşte aklınızda bulunması gereken o bilgiler.
Bulgur içindeki bolca besin lifi, mineraller ve vitaminler sayesinde kan şekerinin dengelenmesinde de önemli roller üstleniyor. Bu da uzun vadede vücudu şeker ve kolesterol gibi rahatsızlıklardan korurken var olan rahatsızlıkların da olumlu yönde seyretmesini sağlıyor. Tabii bulgur faydalı diye çok tüketmemek, ölçüyü elden bırakmamak da bu noktada bir hayli önemli oluyor.
Kan şekerini düzenlemesi sayesinde uzun vadede sadece kolesterolden değil aynı zamanda diğer birçok kalp ve damar hastalığından da vücudu koruyor. Kanın damarlarda rahatlıkla akmasını sağlayan, başka bir ifadeyle kan dolaşımının düzenli bir şekilde sürmesine destek olan bulgur, bu etkisiyle kalp krizi, felç, inme gibi aniden gelişebilecek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor.
Bulgurun içinde bolca B vitamini var demiştik. Özellikle içerdiği B1 vitamini ve besin lifi sayesinde bulgur, sindirim sisteminin de sağlıkla fonksiyonlarını yerine getirmesine destek oluyor. Bu da sık sık hazımsızlık ve buna bağlı gelişen mide ağrısı, kramplar çekenler için lezzetli bir kaçış noktası oluyor.
Bulgurun içerdiği besin liflerinin ve doymamış yağların marifetleri saymakla bitmiyor desek yeri. Zira sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olmakla kalmayan bulgur, doğru şekilde pişirilip tüketildiğinde zayıflamak isteyenlere de yardımcı oluyor. Uzun süre tok tutması, sindirim sistemini bol bol çalıştırması yağ yakım sürecinin hızlanmasında önemli bir rol oynuyor.
Magnezyum, çinko, folik asit gibi birçok yararlı maddeyi içinde barındıran bulgur, sinir sistemimizin de sağlıkla çalışmasına yardım ediyor. Bu özelliği sayesinde sık sık sinir, stres, zihinsel yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi problemler yaşayanlara iyi geliyor.
İçinde hatırı sayılır miktarda kalsiyum ve demir de bulunan bulgur, düzenli olarak tüketildiğinde hem kemik sağlığını koruyor ve destekliyor hem de anemi, yani kansızlık problemi yaşayanlara destek oluyor. Ancak bu özelliklerinden faydalanmak için bulguru mutlaka ama mutlaka düzenli olarak (aşırıya kaçmadan) tüketmek gerekiyor.
Bulgurun içerdiği bu kadar çok vitamin ve mineral varken tabii ki bizi sadece grip, nezle gibi kış hastalıklarından koruyacağını düşünmemeli. Daha en başta söylediğimiz gibi kendisi bağışıklık sistemimizi güçlendirme konusunda destek alabileceğimiz en lezzetli ve en ekonomik seçeneklerden. Düzenli olarak tüketildiğinde bulgurun başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskimizi de azalttığı tam da bu yüzden söyleniyor.
Çay Kaşığının Ucuyla Harca Eklenirse Mercimek Köftesine Lezzet Katıyor