Bilim İnsanları Araştırdı : Bu Kan Grubuna Sahip İnsanlar Daha Uzun Yaşıyorlar
ABD'li bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, kan grubunun insan ömrü üzerinde etkili olduğu belirlendi.
ABD'li bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, kan grubunun insan ömrü üzerinde etkili olduğu belirlendi. Yapılan çalışmada, ABD'de yaşayan ve farklı kan gruplarına sahip bireylerin yaşam süreleri incelendi. Araştırma sonuçlarına göre, belirli bir kan grubuna sahip olan bireylerin diğerlerine göre daha uzun bir ömre sahip olduğu tespit edildi.
Kan gruplarının insan sağlığı üzerindeki etkisi uzun zamandır bilim dünyasının ilgisini çekiyor.
Son yapılan araştırmalara göre, ABD'li bilim insanları 0 kan grubuna sahip bireylerin daha uzun bir ömre sahip olduğunu ortaya koydu. Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın nedeninin kan grupları olabileceği belirtilen araştırmada, 0 kan grubunun genel olarak en sağlıklı kan grubu olduğu ifade edildi.
Bu bulgular, kan gruplarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı oluyor. Özellikle 0 kan grubuna sahip bireylerin daha uzun bir ömre sahip olmaları, sağlık alanında yapılabilecek çalışmalar için önemli bir ipucu olabilir.
Araştırmanın detaylarına göre, 0 kan grubuna sahip bireylerin vücutlarının bazı hastalıklara karşı daha dirençli olduğu ve bu nedenle yaşam sürelerinin uzun olduğu belirtiliyor. Bu bulgular, sağlık alanındaki uygulamaların ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde de dikkate alınması gereken önemli bir faktör olabilir.
UZUN ÖMÜRLÜ OLMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
BBC'den Lindsey Galloway, En uzun ömürlü insanların bulunduğu ülkelerle ilgili bir yazı derledi ve bu yazısında o ülkeleri paylaşarak uzun ömürlü olmalarının sırlarını paylaştı:
Japonya
Burada ortalama ömür 83 yaştır. "Ölümsüzler diyarı" adıyla anılan Okinawa adası uzun ömre dair bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Japonya'nın güney adalarında 100 yaşını aşkın 400'den fazla insan vardır.
Buradaki uzun ömrün sırrı beslenmeyle ilgilidir. Bölge halkının diyeti bol miktarda tofu (soya fasulyesi suyunun fermantasyonundan elde edilen bir tür peynir), tatlı patates ve balığa dayanır.
EZBER BOZAN ARAŞTIRMA
Genelde köy hayatı yaşayanların bulunduğu ülkelerde yaşayanların ömrünün uzun olduğu söylenir. Oysa DW Türkçe'de yer alan haber bunun tersini söylüyor.
Sanayi ülkelerinde ortalama ömür uzuyor
Gerçekten de sanayii ülkelerinde hayat ortalaması önemli sıçrama yaptı. Birkaç yüzyıl öncesine kadar 40 yaşında ölenlere yaşlı deniyordu. Günümüzde ise 80’lik delikanlıların maraton müsabakasına katılması kimseyi şaşırtmıyor. Ama kafalarda oluşan ortalama hayat süresiyle ilgili resim acaba gerçeği yansıtıyor mu ve ortalama hayat nasıl hesaplanıyor.
“Öldüklerinde annem ve kayınvalidem 68 yaşındaydı. Kayınpederim 70’inde öldü. Eskiden benim kadar yaşayan ve eli ayağı tutan insan azdı.”
92 yaşındaki Anneliese Bee aslında istisna sayılmaz. İstatistik Federal Daairesi’nin verileri de sanayi ülkelerinde hayat ortalamasının sürekli uzadığını gösteriyor. İstatistik Dairesi’nde çalışan nüfus uzmanı Bettina Sommer, bugünkü bebeklerin çok uzun ömürlü olacaklarını söylüyor: “Hayat beklentisi son yıllarda hissedilir şekilde arttı. Ortalama yaşam süresi, 130 yıl öncesine kıyasla bir kat uzadı. Ancak bu oran sadece yeni dünyaya gelenler için geçerli.”
Yaşlıların hayat beklentisi arttı
İstatistik uzmanı Bettina Sommer’in başkanlığındaki çalışma grubu her yıl, yaş gruplarına göre ortalama yaşam süresini hesaplıyor. Bugün doğan bir Alman kız çocuğunun hayat beklentisi 82 yılı bulurken, erkek kardeşinin ortalama yaşam süresinin 76 yıl olduğu hesaplanmış. Tabii bütün bunlar faraziyelere dayalı tahminler. Tek tek kişilerin ne kadar yaşayacağı hakkında ipucu vermeye yeterli değil.
“Bundan 130 yıl önce insanlar ortalama olarak bugünkünün yarısı kadar yaşıyordu. Amma bu bütün erkeklerin 38 yaşında öldüğü anlamına gelmez. Çok daha genç yaşta ölenler de olurdu, 60’ını geçip ortalama yaşam sürresini 12 yıl uzatanlar, yani 70’ini geçenler de.”
Ortalama yaşam süresinin kısa olduğu çağlarda da 70 ya da 80 yaşına gelenler de vardı. Bebek ve çocuk ölümleri oldukça fazlaydı. Çocuk ölümlerinin yüksekliği istatistiki yaşam süresini önemli ölçüde kısaltıyor. Bir örnek verelim. 4 kişiden ikisi 80 yıldan fazla yaşıyor, diğer ikisi ise bebeklik çağında ölüyor. Bu durumda dört kişilik grubun ortalama ölüm yaşı 40 olur. Dört kişidden sadece biri bebek iken ölse, diğer üçü ise 80 yıl yaşasa bile bu dörtlünün hayat ortalaması 60’ı geçmez.
“Zamanla bebek ölümlerinde önemli azalma oldu. Bu da ortalama yaşam beklentisinin önemli ölçüde uzamasına yaradı. Buna bir de yaşlıların hayat beklentisindeki artışı da eklemek gerekiyor.”