Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi için tarih verdi

23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar sürerken, Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür,  beklenen İstanbul depremi için tarih verdi
Yayınlanma Tarihi : 26 Nisan 2025 16:34

İstanbul23 Nisan sabahına şiddetli bir depremle uyanmış, meydana gelen bu depremin ardından yüzlerce artçı sarsıntı meydana gelmişti. Depremin ardından İstanbul’da okullar iki gün tatil edilirken, binlerce kişi geceyi park ve bahçelerde geçirmek zorunda kalmıştı.

NACİ GÖRÜR'DEN DEPREM AÇIKLAMASI

Uzmanlar, depremin ardından olası risklere karşı vatandaşları uyarmaya devam ederken, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den bir kez daha çarpıcı uyarılar geldi. Görür, Kumburgaz Fayı’nı işaret ederek “Bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara’nın içindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehididi daha fazla artırdı” ifadelerini kullandı.

Artçıların konumuna da dikkat çeken Görür, 23 Nisan depreminin doğusunda yoğunlaştığını ve bu durumun Adalar Fayı’nın daha fazla stres altında kalmasına neden olabileceğini söyledi:

“Eğer bundan sonra daha büyük depremler olursa, kökten kırar.

‘Marmara Bölgesi’nde olacak olan depremi öne çekti’

Naci Görür’ün Kafa TV yayınında (video aşağıda) Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtladı. İşte o röportajdan öne çıkanlar:

“Bekliyorduk çünkü 1999’da biz bağırırken Marmara’nın altındaki kabuk yüklendi; enerji transfer oldu. Dolasıyla Marmara Bölgesi’nde olacak olan depremi öne çekti, onu tetikledi anlamında biz İstanbul’u depreme hazırlayın diye kalktık.

3 fay hattına dikkat çekti: Tehdit daha fazla arttı!

Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu Marmara’nın içerisinde; 160 kilometredir ve 3 koldan meydana gelmiştir. Birincisi Adalar Fayı, Kumburgaz Fayı ve Tekirdağ Fayı. Adalar ve Kumburgaz ikisi birlikte kırılırsa en fazla 7.6 olur; Tekirdağ Fayı zaten kırılmış diyoruz. 1912 Şarköy Depremi kırmış bu fayı. Dolasıyla bu fayın oluşturacağı depremler öyle. Marmara’nın Batısı’nda sürekli deprem olur. Kumburgaz fayı 5 büyüklüğünde depreme neden oldu.

Benim açıklamam bu fay zaten canlı bir fay; bu fay enerji biriktiriyor. Yeterince biriktirdiği enerji fay üzerinde bazı zonlarda ince küçük kaymalarla bunlar enerji kaçırabilir. Olay bu. Bu 5’lik depremde bu fay üzerinde olmuştur, kırılmanın olduğu yerde olmuştur. Küçük bir faydır; bu olsa olsa Kumburgaz Fayı’nda enerjinin yüklenmesine işaret eden zamanla enerjiyi kaçırdğının emarisidir dedim. Herkes bilim dünyası böyle kabul ediyor. Bugün olan 6.2’lik depremin farkı yok. Biri daha küçük bir hareketle, enerji dağıtımıyla oldu, öbürü biraz daha büyük. Ama bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara’nın içindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehididi daha fazla artırdı. Kumburgaz Fayı, zaten yılda 2.5 santime denk gelen stres biriktiriyor. Şimdi, hangi akıl ve mantıkla ‘burada deprem olmaz, şurada olmazi bu olmaz’ demek yazıktır. Milyonlarca insanın can güvenliğiyle oynamayın. Yani bu abesle iştigaldir.

‘Beklediğimiz depremi küçültecek bir şey değil’

Tetikler, zaten asıl sıkıntı orada. Kumburgaz Fayı’nın uznluğu 65-70 kilometre. Bunun 30 kilometresi kırılmış olsa demek ki 70 kilometresi daha kırılmadı. Aksine uçtan kırılmaya başladığı için gittikçe geriliyor. Ben de diyorum ki; bu deprem fayın daha fazla gerilmesine olan enerji transfer edilmesine ve deprem üretme periyodunun öne çekilmesine sebep oldu. Daha da dikkatli olun. Belli bir azalmaya neden olur ama hiçbir zaman beklediğimiz depremi küçültecek bir şey değildir.

DAHA ÖNCE YAPTIĞI AÇIKLAMA KAFA KARIŞTIRDI

Kısa Dalga'daki habere göre; TV5'te katıldığı programda açıklamalarda bulunan Naci Görür, olası İstanbul depreminin zamanlamasıyla ilgili sık sık sorular geldiğini belirtti.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ İÇİN VERDİĞİ TARİH

Görür, şöyle devam etti:

“İlla merak ediliyorsa 99’dan sonra 30 sene içerisinde her an olmak kaydıyla Marmara Bölgesi’nde 7’nin üzerinde depremin beklendiği bilimsel verilerle ortaya konuldu. 30 sene desem bunun artı-eksi 13 senesi var tabii. 99’dan sonra 30 sene koysanız 2029 olur. Bunu 13 sene aşağı, 13 sene yukarı çekerseniz 2045 ile 2016 olabilir. Biz 2016’ları geçtiğimize göre sonlarındayız. Bu depremin mutlaka olacağı ve geleceği kesin. Biz depreme hala hazır değiliz.”

İlgili Haberler