Hisseli tapu sahiplerine kötü haber! Bunu yapanlar tapusunu kaybedecek

Hisseli Tapu Sahipleri Yandı: Bunu Yapan Tapusunu Kaybedecek! Mahkeme Bu Uygulamayı Geçersiz Saydı

Hisseli tapu sahiplerine kötü haber! Bunu yapanlar tapusunu kaybedecek
Yayınlanma Tarihi : 20 Nisan 2025 18:42

Tapuda satış gibi gösterilen bağış işlemi mahkemelik oldu. Hisseli tapularda gerçek bedel yerine rayiç bedel gösterenler yandı. Mahkeme, bu tür işlemleri geçersiz sayarak emsal bir karara imza attı. Tapunuzu kaybetmemek için bu hataya düşmeyin.

Rayiç Bedel Nedir?

Rayiç bedel, bir malın alışa ya da satışa konu olduğu zaman dilimindeki güncel satış veya sürüm bedelidir. Malın değerinin altında satılmasını engellemek ve pazarın dengesini korumak gibi oldukça önemli bir işlevi vardır. Arz-talep dengesinin bir sonucu olan rayiç bedel, sadece alım-satım işlerinde değil sigortalama ve vergilendirme bedellerini belirlemek için de kullanılır.

Rayiç bedel ve piyasa değeri birbirinden farklı iki kavramdır. Rayiç bedel malın arz-talep dengesi ve rekabet miktarı göz önüne alınarak atanan bir değeri temsil ederken, piyasa değeri yalnızca bir varlığın pazardaki fiyatını ifade eder.

files-4440841-1280.jpg

Hisseli tapu satışı nasıl yapılıyor?

Onedio.com'daki bilgilere göre; Miras işleriyle uğraşan kişilerin çoğu, 'Hisseli tapuda satış nasıl olur?' sorusunun cevabını arıyor. Aslında doğru adımlar izlendiğinde bu işlem oldukça kolay. Hisseli tapu satış işlemleri için mülk üzerinde hak sahibi olan tüm ortakların satış işlemini onaylaması gerekiyor. Tüm ortakların satışı onaylaması durumunda satışı sorunsuz şekilde gerçekleştirmek mümkün. Ancak ortaklar arasında tek bir kişi bile satışı onaylamazsa satışın iptali için dava açabilir. Bu nedenle hisseli tapu ortaklarından yalnızca biri gayrimenkulün satışını yapmak istiyorsa o kişinin, diğer hissedarlar ile konuşması ve onlardan onay alması şart. Satış işlemi başlamadan önce ortakların kendi aralarında anlaşmış olmaları, hissedarların önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle de önemli bir adım.

Duvar'daki habere göre ise; Gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması amacıyla  rayiç bedel yerine gerçek değer esas alınacak. Gayrimenkullerin gerçek değerinin takibine yönelik yeni bir mekanizma kurulacak.

Türkiye gazetesindeki habere göre gayrimenkul değer değişimlerinin takip edilmesi ve taşınmaz değer haritalarının oluşturulabilmesi için teknik altyapı geliştirilecek. Taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulacağı bu sistem Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek.   

Teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra gayrimenkullerin alım satımının gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi konusunda kanun değişikliği yapılacak.

Edinilen bilgilere göre gayrimenkul alım-satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme uygulaması 2026 yılında devreye alınacak.   

 Mevcut uygulamada gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı ödemekle yükümlü. Alıcı ve satıcının gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmesi gerekiyor.

 

TAPUDA RAYİÇ BEDELİ DÜŞÜK GÖSTERMENİN SONUCUNDA NELER OLABİLİR?

Mynet'in haberine göre; Satıcının piyasaya olan borçları sebebi ile tapu satışının iptali söz konusu olabilir. Elinizdeki belgelerle gerçek bedeli ispatlayamazsanız, Yargıtay satışın iptaline ve gayrimenkulün alacağını takip eden alacaklıya, alacağına karşılık devredilmesine karar verebilir.

Konut bedelinin düşük gösterilmesinin ortaya çıkardığı diğer bir risk alanı, hisseli taşınmazlarda söz konusu olabilir.

Böyle bir durumda; ön alım hakkını kullanmak isteyen hissedarlar konut satışının iptalini talep edebilir bu durumda da, gayrimenkulün diğer paydaşlarından herhangi birisinin tapuda göstermiş olduğunuz bedeli karşılığında ön alım hakkı kullanarak gayrimenkulü, tapuda gösterdiğiniz bedel üzerinden elinizden alabilir.

Bu saydığımız durumlarda evinizi kaybederseniz, satıcıdan zararınızın tazmini için dava açma hakkına sahipsiniz. Ancak satıcıya açacağınız davada da gerçek satış bedelini, yani gerçek zararınızı ispatlamanız gerekecektir.

İlgili Haberler