81 ildeki herkes yararlanacak: SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerine ücretsiz oldu
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine büyük müjde geldi. Kaplıca tedavileri Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı. Böylece emekliler ücretsiz kaplıca fırsatlarından yararlanabilecek:

Uzun bir süredir sunulan imkana dair detaylar belli oldu. Çok sayıda emekli ücretsiz kaplıca fırsatından nasıl yararlanacağını merak ediyordu. O detaylar belli oldu:
Medyatava'daki habere göre; 81 ildeki emekli ve dar gelirli hastaların kaplıca masraflarını devlet karşılayacak.. SGK tarafından sunulan fırsattan yararlanacak emeklilerin hangi şartları karşılaması gerektiği de belli oldu.
HİZMET NELERİ KAPSIYOR?
SGK, gerekli şartları sağlayan kişilerin kaplıca tedavisi için yol, refakatçi ve gündelik masraflarını da üstleniyor. Bu yıl için il içi sevklerde (ilçe-merkez arası) 23 lira, şehirlerarası sevklerde ise 46 lira gündelik ücret veriliyor ve kaplıcaya ulaşım için yol parası desteği sağlanıyor. Yol ücretlerinin SGK'ya ibraz edilmesi gerekiyor.
Ücretsiz kaplıca fırsatından yararlanmak için hangi şartların arandığı da belli oldu. Buna göre işte aranan şartlar;
- Tedavinin sağlanabilmesi için sağlık kurulu raporu gereklidir.
- Sağlık kurulu raporu düzenlendiği gün dahil 5 iş günü içinde, kaplıca tesisine başvuru yapılmalıdır.
- Bu süre aşıldığında, 6 ay içinde sevk belgesi gerekmektedir.
- Yol giderinin ödenmesinde, tedavinin sağlanabileceği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yer esas alınmaktadır.
- Rapor veya sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğu belirtilmelidir (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde, refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri karşılanmaktadır.
- SGK, her hasta için en fazla 21 günlük ödeme yapmaktadır.
- Kaplıca tedavisine ihtiyaç duyanlar, Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilen kaplıca tesislerine başvurabilirler. Diğer tesisler ödeme kapsamına alınmamaktadır.
- SGK'nın masraflarını karşılayacağı kaplıca tesislerinin listesine, sgk.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
DOKTOR KONTROLÜ ÖNERİLEN HASTALIKLAR
Öte yandan ücretsiz kaplıca fırsatından yararlanacak hastaların doktor kontrolünde kaplıca tedavisi görmesi gerekiyor. İşte hastaların doktor kontrolü görmesi gereken hastalıklar:
- Romatizmal hastalıklar.
- Kas ve eklem ağrıları, iskelet sistemi rahatsızlıkları, omurga ile ilgili şikayetler, boyun, ense, sırt, kalça, bel, diz, omuz ve kol ağrıları.
- Nörolojik ve travmatik hastalıklar.
- Böbrek ve idrar yolu hastalıkları.
- Solunum sistemi hastalıkları.
- Mide ve bağırsak hastalıkları.
- Spor sakatlıkları.
- Cilt hastalıkları.
SGK'nın internet sitesinde ise konuyla ilgili şu detaylara yer verilmiş;
Kaplıca Tedavilerin Ödenmesi
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, kaplıca tedavisi ve bu tedaviye ait yol, gündelik ve refakatçi giderleri Sağlık Uygulama Tebliği hükmü gereğince aşağıda belirtilen hükümler kapsamında ödenmektedir.
- Kaplıca tedavileri için, resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenecektir. Sağlık raporunda tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin yer alması zorunludur.
- Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebilirler. Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin banyo ücreti, yol, gündelik ve refakatçi giderleri Kurumca karşılanmaz.
- Yol, gündelik ve refakatçi giderleri tedavi için düzenlenen sağlık kurulu raporuna dayanılarak karşılanır. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde tedaviye başlanamaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekir.
- Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 (beş) işgünü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde kaplıca tesisine müracaat edilmemesi halinde yol gideri ve gündeliklerin ödenebilmesi için yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesine gerek bulunmayıp, bu raporun geçerli olduğu 6 (altı) aylık süre içerisinde sağlık hizmet sunucusu tarafından SUT eki Hasta Sevk Formu (sevk belgesi) düzenlenerek sevk edilmesi gerekir.
- Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesisleri ile sözleşme yapılıncaya kadar kaplıca tedavilerine ait giderler, hasta tarafından karşılanacak olup tedaviye ilişkin fatura ve sağlık raporuna dayanılarak her bir gün için bir adet olmak üzere, SUT eki fiyat listesinde 702.020 kodu ile yer alan “banyo-kaplıca” bedeli hastaya ödenir. SUT’ta yer alan diğer işlemler faturalandırılsa dahi bedelleri ödenmez.
- Yol giderin ödenmesinde, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak yapılır.
- Raporda/sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri Kurumca karşılanır.
- Yol giderleri mutat taşıt bedeli üzerinden ödenir.
- Gündelikler; il dâhilindeki sevklerde (ilçe-merkez arası) 100, iller arası sevklerde ise 200 gösterge rakamının devlet memurları aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden ödenmektedir.