Uzmanı uyardı: Bilinçsiz mantar tüketimi ölümcül olabilir

Doğal ve sağlıklı olduğu düşünülen mantarlar, bilinçsiz tüketimde ölümcül bir zehir haline gelebiliyor. Uzmanlar, mantar toplama konusunda son derece dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: Bilinçsiz mantar tüketimi ölümcül olabilir
Yayınlanma Tarihi : 28 Aralık 2024 21:24

Antalya'daki Yaşam Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, özellikle kış aylarında artan mantar tüketiminin risklerine dikkat çekti. Aydınlı, doğada toplanan zehirli olması durumunda karaciğeri ciddi şekilde etkileyebileceğini ve ölüme yol açabileceğini söyledi.

Bugüne kadar çok sayıda karaciğer ameliyatı ve nakiller gerçekleştiren Aydınlı, kış ayına girilmesiyle çeşitli mantarların görülmeye başlandığını, bu dönemlerde yabani mantar tüketiminin de arttığını söyledi.

''MANTARIN ZEHİRLİ OLABİLECEĞİ NET BİLİNMİYOR''

Vatandaşların doğada mantarı bilinçsiz şekilde toplayıp, tüketebildiğine değinen Aydınlı, "En korktuğumuz, sıkıntılı olaylardan biri mantar zehirlenmeleri. Bilinmeyen mantarların toplanıp tüketilmesi çok riskli. Halkımız, 'Biz yıllardır topluyoruz. Bütün ailemiz bunu biliyor.' diyor ama sonuç itibarıyla hangi mantarın ne zamanda zehirli olabileceği net bilinmiyor." diye konuştu.

Zehirli mantarların birçok sağlık problemine neden olduğuna dikkati çeken Aydınlı, toplanan mantarların genelde ailece tüketildiği için tüm fertlerin aynı sorunu yaşayabildiğini dile getirdi.

"AKUT KARACİĞER YETMEZLİĞİNE HATTA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR"

Aydınlı, doğada bulunan ve zehirli olmadığından emin olunmayan mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Zehirli mantarlar çok ciddi şekilde akut karaciğer yetmezliğine sebep olabiliyor. Karaciğer enzimlerini bir anda yükselttiği için şuur bulanıklığına, solunum yetmezliğine sebep oluyor ve ölüme kadar gidebiliyor. Bunlar toplandığında genellikle ailecek yenildiği için yani çocuklar, anne baba, daha büyükler hepsinde karaciğer yetmezliği gelişebiliyor. Bazen aynı aileden 4-5 kişi, aynı anda ciddi akut karaciğer yetmezliğiyle karşı karşıya kalabiliyor. Birine organ bağışı gerektiğinde ailenin hiçbirinden organ alınamıyor."

''TEDAVİSİ RİSKLİ VE SIKINTILI BİR İŞ''

Emin olunan ya da kültür mantarının tüketilmesi gerektiği önerisinde bulunan Aydınlı, "Mantar zehirlenmesinin elbette tedavileri var. Ancak yoğun bakımda tedavi yapılabiliyor. Çok riskli ve sıkıntılı bir iş. Bence bir lezzet uğruna riske girmeyin." diye konuştu.

mantar2.jpg

BİLİNEN EN ZEHİRLİ 6 MANTAR TÜRÜ

Mantarlar, doğada çeşitlilik gösteren ve bazıları zehirli olabilen organizmalardır. İşte bilinen bazı zehirli mantar türleri ve özellikleri:

1. Amanita muscaria (Kırmızı Şapkalı Mantar)

Özellikler: Parlak kırmızı şapka, beyaz noktalar.

Zehirli Bileşenler: İbotein ve muskarin.

Belirtiler: Bulantı, kusma, halüsinasyonlar.

2. Amanita phalloides (Ölümcül Mantar)

Özellikler: Yeşil veya sarımsı şapka, beyaz ayak.

Zehirli Bileşenler: Amatoksin.

Belirtiler: Karın ağrısı, ishal, karaciğer yetmezliği.

3. Cortinarius orellanus

Özellikler: Kahverengi şapka, ince yapraklar.

Zehirli Bileşenler: Orellanin.

Belirtiler: Böbrek hasarı, uzun vadeli sağlık sorunları.

4. Gyromitra esculenta (Kısmen Zehirli Mantar)

Özellikler: Kırmızımsı-brown şapka, loblu şekil.

Zehirli Bileşenler: Gyromitrin.

Belirtiler: Bulantı, baş dönmesi, karaciğer hasarı.

5. Inocybe spp. (İnocybe Türleri)

Özellikler: Genellikle kahverengi ve küçük.

Zehirli Bileşenler: Muskarin.

Belirtiler: Terleme, salya akması, mide bulantısı.

6. Clitocybe dealbata

Özellikler: Beyaz veya açık gri şapka.

Zehirli Bileşenler: Muskarin.

Belirtiler: Terleme, mide bulantısı, solunum problemleri.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :