Yılmaz Tunç'tan 'İyi Hal' İndirimi Açıklaması: 'Toplumun Tepkisiyle Karşılaşıyoruz'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son günlerde yaşanan kadın cinayetleri ve toplumun tepkileri üzerine iyi hal indirimi uygulamasının gözden geçirileceğini açıkladı.
Son dönemde yaşanan kadın cinayetleri ve ceza sistemine yönelik tepkiler üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı çıkışında basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Tunç, iyi hal indirimi uygulamasının bazı suçlarda toplumun tepkisini çektiğini belirterek, bu konuda yeni düzenlemeler yapılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Bakan Tunç, ceza infaz sisteminin ıslaha yönelik çalışmalarla güçlendirileceğini söyledi.
'KAMUOYUNUN TEPKİSİYLE KARŞILAŞIYORUZ'
Tunç, kadına yönelik şiddet olmak üzere çeşitli olaylarla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Bir yıllık denetimli serbestlik süresinden yararlanabilmesi için bu kişilerin belli bir süre cezaevinde kalabilmesiyle ilgili bir teklifimiz olmuştu. Bunu yine önereceğiz. Yine özellikle kamuoyunda duruşmadaki kılık kıyafeti nedeniyle indirim alan kişilerle ilgili hep eleştiri söz konusu oldu. Geçen yasama döneminde saf indirim almak için kılık kıyafetin indirim sebebi olmayacağı yönünde bir düzenleme yapmıştık ama bu konudaki eleştiriler de hep devam etti. Şimdi bu iyi hal indiriminin yeniden bir tartışılması lazım. Tabi burada hem ceza hukukçularımız, hem akademisyenlerimiz, uygulayıcılarımız ve özellikle milletvekillerimizle iyi hal indiriminin devam edip etmeyeceği konusunda. Çünkü cezalarda bir alt sınır var ve bir üst sınır var. Hakim dosyaya göre bu sınırlar arasında karar veriyor. Biz de iyi hal indirimi olduğunda bazı suçlar bakımından özellikle kamuoyunun bir tepkisiyle karşı karşıya kalıyoruz.
'İYİ HAL İNDİRİMİNİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEK GEREK'
Bu durumda bunu tekrar yeniden bir gözlem geçirmek gerekir. Bazı suçlar bakımından denetimin serbestlik uygulanır mı uygulanmaz mı bunu yine ceza hukukçularımıza konuşmamız gerekir. Kasten öldürme suçların, kasten yaralama suçların da özellikle denetimin serbestlik uygulamalarının toplumda eleştiriye neden olduğunu görürsün. Bu toplumdan gelen eleştirileri dikkate almak durumundayız. Ve özellikle toplumu suçtan korumalıyız. Zaten ceza hukukunun amacı, ceza adaletinin amacı toplumu suçtan korumaktır. Bu anlamda hem suçun işlenmesini önleyici tedbirler asıl önemli olan husus da burasıdır. Gerek eğitim çalışmaları gerek ailelere yönelik bilgilendirme çalışmaları ve suç işlendikten sonra da soruşturmanın etkin bir şekilde yürümesi gerekir. Soruşturmanın etkin bir şekilde yürümesi hukukla savcılığın çok iyi bir ilişki içerisinde bunu sürdürmesi lazım ve delilleri maddi gerçeği toplaması lazım.''
'HADIMA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA MÜMKÜN MÜ?'
"Cinsel suçlara ilişkin hadıma yönelik bir çalışma yapılması günümüzde mümkün mü?" sorusu üzerine Tunç, "Ceza İnfaz Kanunu'muzda önceki senelerde gündeme geldiğinde, o zaman Adalet Komisyonu üyesi olarak hatırlıyorum konuyu. Ceza İnfaz Kanunu'muzun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi var. Bu anlamda mevzuatımız buna uygun. Tabii orada uygulamayı geliştirecek şekilde belki mevzuatta yeni bir düzenleme yapılabilir." ifadelerini kullandı.