Sokak Hayvanlarının Öldürülmesini Öngören Yasa Teklifinin Görüşmeleri Devam Ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor. Veterinerler ve STK temsilcileri, komisyonda yer bulamazken, muhalefet yasaya karşı direnişlerini sürdürüyor.

Sokak Hayvanlarının Öldürülmesini Öngören Yasa Teklifinin Görüşmeleri Devam Ediyor
Yayınlanma Tarihi : 22 Temmuz 2024 22:41

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, teklifin içeriğini eleştirerek, "4 milyon hayvanı katledeceğiz derseniz büyük bir direnç olur" dedi. 

Yasa teklifinden 'ötenazi' ifadesinin kaldırılması dikkat çekerken, uygulamanın nasıl şekilleneceğine dair belirsizlik sürüyor. Komisyon toplantısında muhalefet, olağanüstü güvenlik önlemlerine ve hayvan hakları savunucularının dışlanmasına karşı çıkarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sokak hayvanlarının ‘ötanazi’ adı altında katledilmesini öngören Hayvanları Koruma Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi’ni görüşmek için 2’nci kez toplandı. Yaklaşık 18 saat süren ilk görüşmede 17 maddelik teklifin ilk 3 maddesi AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmişti. 

Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin başkanlığını yaptığı komisyon, usul tartışmalarıyla başladı. Görüşmeye STK temsilcileri alınmadı ve salonun koridor bölümünde bulunan televizyon, komisyonun takip edilememesi adına kaldırıldı. 

Veterinerler Görüşmelere Kabul Edilmedi

Cumhuriyet'ten Doğa Öztürk'ün haberine göre, Muhalefet tarafından komisyona gösterilen olağanüstü güvenlik önlemleri eleştirildi. Söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Türkiye Barolar Birliği (TBB) Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı, Veterinerler Birliği içeri alınmıyor. 'Meclis geleneklerinde komisyonun televizyonda canlı yayınlanması yoktur' dediniz. Meclis geleneklerinde 4 milyon hayvanın katledileceği bir yasayı görüşmek de yok. Bu konuda daha hassas olmanızı diliyoruz" dedi. 

'Çözüm Kısırlaştırma'

CHP'li Ömer Fethi Gürer, 'ötanazi' kılıfı uydurularak sistemin zafiyetinden oluşan sorun yüzünden hayvanların katledilmek istendiğini söyledi. Çözümün kısırlaştırma olduğuna dikkati çeken Gürer, "Günde 20 köpek kısırlaştırılsa 264 günde tüm sokak hayvanlarının kısırlaştırılması olasıdır. Teklif bütünüyle sorunludur. Yasanın geri çekilmesi tüm kesimlerin hayrına olacaktır" diye konuştu. 

'Hukukumuzda Ötenazi Yok'

Başarır, "4 milyon canlıdan bahsediyoruz. 'Ötanazi' diyorsunuz, hukukumuzda böyle bir kavram yoktur Genel Başkanımız Özel bununla ilgili fon hazırlayalım dedi. Aşılatalım, yaşatalım. Bizim teklifimize AKP seçmeninin yüzde 40'ı mantıklı diyor, İYİ Parti ve CHP seçmeninin yüzde 90'ı mantıklı diyor. MHP'nin yüzde 60'ı mantıklı diyor. Seçmeninizin yarısı bunu doğru bulmuyor. Burada bir yanlış var" dedi.

'Siz de Vicdanen Rahat Değilsiniz'

Eğer bu yasa çıkarsa uygulama sırasında toplumda büyük bir infial yaşanacağını belirten Başarır, "Gelin bu yasayı erteleyin. Bu yasanın 4'ncü ve 5'nci maddesi ve diğer hükümleri çıkarın, revize edin ya da erteleyin. Her şeye rağmen 4 milyon hayvanı katledeceğiz derseniz büyük bir direnç olur. İç tüzüğün bize verdiği tüm hakları sabaha kadar kullanırız. Bu bir tehdit değil, toplumun tepkisi bu. Bu iki maddede sıkıntı var. 1 hafta erteleyin anket yaptırın kendi seçmeniniz de buna karşı. Veterinerlik fakülteleri, gönüllüler, belediyeler kısırlaştırıp aşılatıp yaşatırız. 5 yıl bu işlemi yapsak sorun çözülür. Siz de vicdanen rahat değilsiniz. Yol yakından gelin bu 17 maddeyi uygun hale getirelim, bu işi çözelim" ifadelerini kullandı.

Ötenazi İfadesi Çıkarıldı

AKP kaynaklarından edinilen bilgiye göre; 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nden, 'Ötenazi' ibaresi çıkarılıyor. Teklife, 'Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'nun 9'ncu maddesinin 3'ncü fıkrasında yer alan hükümler uygulanır' hükmü ekleniyor.

Etiketler :