Siyasi partiler TÜRK-İŞ'in asgari ücret teklifinde hemfikir oldu: ''Yeterli değil''
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı sonrası TÜRK-İŞ, asgari ücret için 29 bin 583 TL teklifi açıkladı. Siyasi partiler de bu teklife farklı yorumlarda bulunurken, teklifin yeterli olmadığında hemfikir oldular.
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı konusunda önemli bir gelişme yaşandı. TÜRK-İŞ, 2025 yılı için asgari ücretin 29 bin 583 TL olması gerektiğini açıkladı. Siyasi partiler de bu teklife farklı yorumlarda bulunurken, işçiler en az 30 bin TL talep ediyor.
CHP'DEN ELEŞTİRİLER
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TÜRK-İŞ'in rakam açıklamasını önemli bulduğunu, ancak asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerektiğini dile getirdi. Emir, asgari ücret alan işçilerin enflasyonunun yüzde 80’in üzerinde olduğunu belirterek, “Asgari ücretli, temel gıda maddelerini alabilmekte zorlanıyor. Bu nedenle asgari ücretin en az 30 bin lira olması şart” dedi. Ayrıca, TÜRK-İŞ'in geç kalmış bir açıklama yaptığını ifade etti.
Emir, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Asıl olması gereken Saray’dakinin buna kulak vermesi. Çünkü her yıl böyle bir tiyatro oynanıyor. Komisyonlar toplanıyor, tartışmalar yapılıyormuş gibi yapılıyor. Kamuoyu baskısına daha fazla direnemedi bir rakam açıkladı. Ama gerçekte dosyaları toplayacaklar, Saray'a gidecekler bir rakam söyleyecekler. Erdoğan o rakamı biraz daha yükselterek yüzde 25 hedefine göre bir rakam söyleyecek ve 'Sayın Cumhurbaşkanı ne kadar cömert bir insan. Asgari ücretteki asıl zammı Erdoğan yaptı' diye onu takdim edecekler. Bir algı yönetimi yapacaklar.
Ama gerçek şu ki şu andaki asgari ücret zaten açlık sınırının altında. Verdikleri asgari ücret ilk altı ayda eridi. En az 30 bin lira olmalı ki hiç olmazsa asgari ücretli şu halini koruyabilsin."
DİĞER SİYASİ GÖRÜŞLER
DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, TÜRK-İŞ'in belirttiği rakamın önemli olduğunu, ancak yeterli olmadığını savundu. Açlık ve yoksulluk sınırlarının sürekli değiştiğini belirten Oluç, ''En son açıklanan verilere göre, açlık sınırı 20 bin civarındayken, yoksulluk sınırı da 70 bin civarındaydı. Bu söylediğim açlık ve yoksulluk sınırı rakamları yine TÜRK-İŞ'in rakamlarıdır. Asgari ücretin Türkiye'de yoksulluk sınırının yarısı kadar olması gerektiğini düşünüyoruz. Devrimci İşçi Sendikaları'da böyle bir talepte bulundu. Bizim de yaklaşımımız bu. Dolayısıyla biz asgari ücreti böyle bir yere bağlayarak çözmek daha doğru geliyor. Öbür türlü yapılan hesaplar çok afaki rakamlara da gidebiliyor. Ama yoksulluk sınırının yarısının olması bir ailede iki kişinin çalışması halinde en azından insanca yaşanabilecek bir hale gidilmesi anlamına gelecek. Bizim parti olarak asgari ücret için talebimiz 35 bin liraydı. TÜRK-İŞ'in yaptığı önerinin önemli olduğunu düşünüyoruz.'' dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ise asgari ücretin 28 bin TL olması gerektiğini belirterek, gerçek enflasyonun daha yüksek olduğunu ifade etti. Çömez, ''Şöyle kabaca bir hesap yaptığımızda 2024'ün başında 1 Ocak'ta asgari ücret 17 bin 2 lira olarak açıklandı. O günden bugüne enflasyon yüzde 42 olarak hesaplandı. Yine çok iyimser bir tahminle enflasyonun önümüzde dönemde yüzde 17-18 civarında olacağı tahmin ediliyor. Bunları hesaba kattığımızda asgari ücretin 1 Ocak'tan itibaren en düşük 28 bin olması şarttır. Eğer 28 bin olursa asgari ücretliler 2024'ün başındaki satın alma gücüne kavuşacak. Sahadaki gerçek enflasyona baktığımızda aslında çok daha fazla. 2024'ün başındaki satın alma gücüne ulaşabilmesi için yapılması gereken zam bellidir ve iktidardan bunu bekliyoruz. Fakat iktidar çevresinden enteresan açıklamalar geliyor. Asgari ücrete yapılacak zammın enflasyonu tetikleyeceğini söylüyorlar. Bugün ülkedeki enflasyonun bu kadar yüksek olmasının sebebi emeğiyle, alın teriyle çalışan asgari ücretli değil. Enflasyonun yüksek olmasının temel sebebi beceriksiz iktidardır, çapsız ve kapasitesiz ekonomi yönetimidir ve derinleşen yolsuzluk anlayışıdır." yorumunda bulundu.
GELECEK ÖNERİLERİ
Gelecek-Saadet Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, TÜRK-İŞ'in önerdiği rakamı doğru bulduğunu, ancak bunun hayata geçmesi için hükümetin gerekli adımları atması gerektiğini kaydetti. Özdağ, işverenlerin zor duruma düşmemesi için hükümetin vergi sübvansiyonları sağlaması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
''Peki burada iş adamları zor duruma mı düşsünler? Düşmesinler onlar da işçi çıkarmasınlar. Ne yapılması gerekir o zaman? Çok şeylerde sübvanse eden hükümet, zaman zaman çok büyük vergileri siliyorlar. Zaman zaman gözlemliyoruz burada davetiyeli ihaleler üzerinden. Zaman zaman Sayıştay’a çıkarmış oldukları fonlar üzerinden biz bunları görüyoruz. Hükümet bu vergiyi sübvanse etmelidir. En azından yarısını hükümet, iş adamlarından üzerinden alarak asgari ücret vergisinin yarısını ödemelidir.”