Meclis’te 19 Kanun Teklifi Bekliyor: Yeşil Pasaport Kapısı Kimlere Açılacak?
Yeşil Pasaport, Türkiye'de yeni bir tartışmanın merkezine oturdu. Meclis'te, bu belgeyi alma hakkı için siyasi partilerin farklı meslek grupları adına sunduğu 19 ayrı kanun teklifi bulunuyor. Peki Yeşil Pasaport kapısı kimlere açılacak?
Vize sorunları yaşayan binlerce Türk vatandaşı, Yeşil Pasaport sahibi olmak için çaba gösteriyor. Yeşil Pasaport, Türkiye'de prestijli bir belge olarak kabul ediliyor. Ancak, bu belgeye sahip olma hakkı sınırlı bir grupla sınırlı. Meclis'teki farklı siyasi partilerin sunduğu 19 ayrı kanun teklifiyle, Yeşil Pasaport alma hakkı daha geniş bir kesime tanınması hedefleniyor.
Sözcü'den Zekeriya Albayrak'ın derlediğine göre, son olarak TMMOB’a bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malül ve muharip gaziler için de yeni bir yasa teklifi hazırlandı. TBMM’de bu konudaki kanun teklifi sayısı 19’a yükseldi. CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleriyle birlikte eczacılardan gazetecilere, TIR şoförlerinden serbest muhasebecilere, muhtarlardan gardiyanlara 19 meslek grubu yeşil pasaport verilmesi talep ediliyor.
Mevcut Durum ve Beklentiler
Türkiye'de şu an 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport bulunuyor. Teklifler kabul edilirse, eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alabilecek. Türkiye’de 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru (gardiyan), 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ve 16 bin hakim-savcı bulunuyor.
Bakanlıkların Endişeleri
Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta vize koyma olasılığından endişe duyup yeni taleplere sıcak bakmıyor.
Yeşil Pasaport İçin Bekleyen Meslek Grupları
TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefetten geldiği için kanunlaşma ihtimalinin zayıf olduğu düşünülen yasa teklifleri ile şu meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi isteniyor:
- Tüm hakim ve savcılar (derecelerine bakılmaksızın)
- Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları
- Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları
- Çarşı ve mahalle bekçileri
- 20 yıldır ticaret yapan iş insanları
- 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri
- 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri
- Belde belediye başkanları
- 15 yıl kıdemli eczacılar
- TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları
- İl ve ilçelerde görev yapmış eski belediye başkanları
- Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri
- Yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeciler
- 15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler
- 15 yıl kıdemli özel sektör doktorları
- Köy ve mahalle muhtarları
- Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları
- TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar
- Malül ve muharip gaziler