Kira Artışı Enflasyonu Geçti: Vatandaşın Cebinden Daha Fazla Gidiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre, enerji fiyatları başta olmak üzere birçok alanda artış yaşanırken, kira fiyatlarındaki artış tüm dikkatleri üzerine çekti.

Kira Artışı Enflasyonu Geçti: Vatandaşın Cebinden Daha Fazla Gidiyor!
Yayınlanma Tarihi : 07 Ağustos 2024 10:33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu, enflasyonda düşüş yaşandığını gösterse de kira fiyatlarındaki artış bu genel eğilimin dışında kaldı. Kira artışlarının enflasyonun iki katına ulaştı.

TÜİK verilerine göre Temmuz ayında enflasyon yüzde 61,78 olurken, kira artışı yüzde 122,33 ile ikiye katlandı. Kiracılar, artan yaşam maliyetleriyle birlikte bir de ev kiralarındaki fahiş artışla mücadele ediyor.

Enerji Grubunda Fiyat Artışları

Enerji grubu, temmuz ayında mesken elektrik tarifelerindeki artış ve akaryakıt ile tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesiyle dikkat çekti. Bu durum, enerji fiyatlarının yüksek oranda artmasına neden oldu.

Gıda Grubunda Stabil Seyir

Gıda grubunda aylık enflasyon yatay seyrederken, mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış gösteren taze meyve ve sebze fiyatları, genel görünümü olumsuz etkiledi. Aylık üretici enflasyonu enerji grubundan kaynaklı olarak artarken, yıllık üretici enflasyonu yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde geriledi.

Kira Grubunun Yükselişi

Hizmetlerdeki aylık fiyat artışları güçlü bir seyrini korudu. Kira alt grubunda, sözleşme yenileme oranlarının artmasıyla birlikte aylık artış yüzde 7,04’e yükseldi. Yıllık kira enflasyonu ise yüzde 122,33 olarak gerçekleşti.

Dayanıklı Mallarda Ilımlı Artış

Dayanıklı mal fiyatları, döviz kuru ve iç talep gelişmeleriyle sınırlı bir artış gösterdi. Mobilya fiyatlarındaki gerileme dikkat çekerken, beyaz eşya ve otomobil fiyatları da artış kaydetti.

İşlenmiş ve İşlenmemiş Gıdada Düşüş

Yıllık enflasyon işlenmiş gıdada 5,54 puan, işlenmemiş gıdada ise 13,15 puan gerileyerek sırasıyla yüzde 60,35 ve yüzde 57,35 seviyelerine düştü. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artış, mevsimsel ortalamaların üzerinde seyretmeye devam etti.

Alkollü İçecekler ve Tütün Fiyatlarında Yükseliş

Alkollü içecekler ve tütün fiyatları, temmuz ayında yüzde 5,84 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise 8,05 puan düşüşle yüzde 59,88’e geriledi. Vergi artışları, fiyatları yukarı çeken temel unsur olarak öne çıktı.

Genel Enflasyon Görünümü

Temmuz ayında, temel mal grubu yıllık enflasyonu 12,37 puanlık düşüşle yüzde 38,25’e indi. Yıllık enflasyon, dayanıklı mallarda daha belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda düştü. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, temel mal enflasyonunda ılımlı seyrin sürdüğüne işaret ediyor.

Etiketler :