Lübnan Saldırılarının Gölgesinde Korkutan Senaryo: Akıllı Telefonların da Patlaması Mümkün mü?

Lübnan'da yaşanan çağrı cihazı ve telsiz patlamalarının ardından akıllı telefonların da hedef olabileceği endişesi büyüdü. Uzmanlar, bu durumun teknik olarak mümkün olduğunu ancak oldukça zor olduğunu belirtiyor.

Lübnan Saldırılarının Gölgesinde Korkutan Senaryo: Akıllı Telefonların da Patlaması Mümkün mü?
Yayınlanma Tarihi : 20 Eylül 2024 21:33

Lübnan'da yaşanan olaylar, siber saldırıların fiziksel sonuçları olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, akıllı telefonların da bu tür saldırılara karşı savunmasız olabileceği konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre, akıllı telefonların patlatılması teknik olarak mümkün olsa da, bu oldukça zor bir işlem.

Kanada'daki Calgary Üniversitesinden siber sistem uzmanı Hadis Karimipour, böyle bir endişenin anlaşılabilir olduğunu belirterek, "Bu durum teknik olarak mümkün ancak genel olarak bakıldığında çok muhtemel görünmüyor" dedi.

Karimipour, Lübnan'daki cihazlarda dışardan kişiler tarafından oynama yapıldığının düşünüldüğünü hatırlatarak, bu durumun akıllı telefonlar için düşük bir ihtimal olduğuna işaret etti.

'AKILLI TELEFONLARA MÜDAHALE ÇOK ZOR'

Akıllı telefon gibi teknolojik cihazlara dışardan müdahalenin "yüksek düzeyde karmaşıklık ve kasıt gerektirdiğine" dikkati çeken Karimipour, bu durumun "akıllı telefon üretim sürecinde gerçekleşebilecek bir şey olmadığını" kaydetti.

Telefonlara aynı şekilde bir düzenek kurulması için üretim sürecinde bir müdahale gerektiğini belirten Karimipour, kalite kontrol sayesinde büyük teknoloji firmalarında bu sürece müdahalenin "çok zor" olduğunu söyledi.

'FİZİKSEL OLARAK MANİPÜLE EDİLMEDİKÇE...'

Northeastern Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Profesör Josep Jornet ise Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarındaki teknolojinin çok eski olduğunu söyledi.

Eski teknolojik cihazlarda parçaların görülebildiğini ve elle ekleme yapılmasının mümkün olduğunu söyleyen Jornet, "Birisi fark etmeden ellerinizle bir (akıllı) telefona bir şey yapmak çok zor." diye konuştu.

Öte yandan akıllı telefonlara uzaktan erişimin mümkün olduğuna da dikkati çeken Jornet, "Telefonunuz ele geçirildiğinde başkalarına istenmeyen görüntü ve mesajlar gönderebilirler. Ancak bu, fiziksel olarak manipüle etmedikleri sürece cihazı patlatabilecekleri anlamına gelmiyor" ifadesini kullandı.

ÇAĞRI CİHAZLARI VE TELSİZLERİN PATLATILMASI

Lübnan'da 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı.

Ülkede 18 Eylül'de de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu 25 kişi öldü, 608'den fazla kişi yaralandı.

Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :