Konya'nın tarihi mekanları son dönemde ülke genelinde ziyaretçi akınına uğruyor. Konya'nın Meram ilçesindeki Sille mahallesi ise son dönemin en çok ziyaret edilen mahalleleri arasında yer alıyor.
Öyle ki Sille mahallesi kısa sürede en popüler gezi mekanlarından birine dönüştü. Bir zamanlar bir köyü andıran Sille şimdilerde lüks villalar, tarihi hosteller ve eşsiz kafeleriyle ziyaretçilerini büyülüyor.
Sille mahallesi özellikle cumartesi ve pazar günü sıkça ziyaret ediliyor. Sille'ye üstelik sadece Konya'dan değil Ankara ve Eskişehir hatta Aksaray'dan bile gelenler var. Nefes almak isteyenler Konya'nın tarihi mahallesi Sille'ye akın ediyorlar.
kulturportali.gov.tr'deki bilgilere göre; Sille, Anadolu uygarlıkları içinde çok mühim bir yeri bulunan, kültürlerin bir arada yaşadığı özel bir mekândır. Sille, doğal silüetiyle ve bu silüetle bütünleşen tarihî izleriyle, sivil mimarîsi ve yerleşim dokusuyla, örf, adet ve gelenekleriyle, bağ ve bahçeleriyle farklı yaşam tarzına sahip bir yerleşim yeridir. MS 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğramış, buradaki ilk Hristiyanlık dönemlerine ait oyma mabetleri görmüş, Sille’de bir mabet yaptırmaya karar vermiş ve temel atma törenine bizzat katılmıştır. Aya-Elena Kilisesi, asırlar boyunca onarımlar görerek günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Taş Câmi başta olmak üzere câmiler, Hacı Ağa Hamamı, Subaşı Hamamı, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslâm eserleri de bulunmaktadır.
SİLLE MAHALLESİNE NASIL GİDİLİR?
Sille şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta bir mahalledir. Belediye otobüsü, minibüs, taksi veya özel arabanızla kolayca ulaşabilirsiniz.
konya.gov.tr'deki bilgilere göre ise; Sille, Konya’nın 7 km kuzey batısında yer alan derin ve dar bir vadinin iki yakasında kurulmuştur. Vadinin arasından akan bir dere bulunmaktadır. Sille günümüzde Selçuklu Belediyesine bağlı bir mahalledir. Konya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararınca “kentsel sit alanı” olarak ilân edilmiştir.
Sille bölgesi, Frigyalılardan günümüze iskân görmüş, Bizans döneminden itibaren önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Erken Hristiyanlık devrinin ilk merkezlerinden; İstanbul-Kudüs arasındaki hac yolunun önemli konaklama noktalarından biridir.
Hristiyanlığın ilk yıllarında havarîlerden Aziz Paul ve arkadaşlarının Konya’ya geldikleri, dinlerini yaymaya çalıştıkları, baskılar karşısında da Sille civarındaki dağlara çekildikleri bilinmektedir.