Yoğurt yapımı, yüzyıllardır Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Sağlıklı beslenmenin önem kazandığı günümüzde, ev yapımı yoğurdun değeri de bir o kadar artmıştır. Yoğurt yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır ve bu aşçılık sırrını bilmek, lezzetli ve sağlıklı bir sonuç elde etmek için oldukça önemlidir.
Yoğurt yapımında kullanılacak sütün kalitesi oldukça önemlidir. İyi bir yoğurt elde etmek için, mümkünse organik ve doğal yöntemlerle üretilmiş süt tercih edilmelidir. Sütün kaynağı ve kalitesi, yoğurdun lezzeti üzerinde doğrudan etkili olacaktır.
YOĞURDUN SULANMASINI ÖNLEYEN TÜYO
Artı Gerçek'teki bilgilere göre; Yoğurt, günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz sağlıklı bir besindir. Ancak bazen yoğurt aldığımızda, beklediğimizden daha fazla sulanmış olabilir. Bu durumda, yoğurdun taş gibi kalmasını sağlayacak bir önerimiz var: metal kaşık kullanmak yerine tahta kaşık kullanın.
Tahta kaşığın yoğurdun sulanmasını engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Metal kaşığın yoğurt ile teması sonucu, yoğurdun suyunu salması daha hızlı gerçekleşir. Ancak tahta kaşık, yoğurtla temas ettiğinde bu süreci yavaşlatır ve yoğurdun daha kıvamlı kalmasını sağlar.
Eğer yoğurdunuzun daha kıvamlı olmasını istiyorsanız, metal kaşık yerine tahta kaşık kullanmanızı öneririz. Ayrıca yoğurdu saklarken üzerini bir kağıt havlu ile kapatmak da sulanmasını önleyebilecektir.
EV YOĞURDUNUN TARİFİ
Malzemeler:
1 litre süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tutam şeker
1 tutam tuz
Nasıl yapılır?
Öncelikle süt tencerenin ağzı açık vaziyette orta ateşte kaynatılır, kaynama başlayınca kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatılır. Kaynayan süt hafif el yakacak dereceye kadar soğutulur. Bir kase içerisine maya olarak kullanılacak ve tercihen suyu alınmış damızlık yoğurt konur ve üzerine şeker ve tuz atılıp iyice karıştırılır. Kaynayıp biraz soğumuş süt ile maya için hazırladığımız karışım çırpılır. Ve ardından tüm malzeme süte eklenir. Yoğurdun mayalandığı tencerenin ağzı hava almayacak şekilde kenarlarından sıkıca kapatılır. Çift kat bez ile sarmanızı öneririz. Tencere tamamen bezin içinde kalmalıdır. 4 saat sonra tencerenin üzeri açılıp kontrol edilir ve bir sorun yoksa hemen buzdolabına kaldırılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir. Ayrıca mayalanma süresinde yazın 5 saati geçirmeyin. Kışın 6 saat idealdir. Buzdolabında bir gün dinlenmesi, olgunlaşması ve suyunu çekmesi gerekmektedir. Afiyet olsun...