Uçağa Pet Şişe Suyla Binmek Neden Yasak? Herkes Rahatsız Oluyordu

Uçak yolculuklarında sıvı kısıtlamasını getiren katı kuralın gerçek nedenini duyanlar hak veriyor. İşte o yasakla ilgili detaylar...

Uçak seyahati yaparken bagaj kontrollerinin titizlikle yapılması, yolcuların güvenliği açısından son derece önemlidir. Her ne kadar bazen küçük detaylar göz ardı edilse de, bu kontrollerin sıkı bir şekilde uygulanması hayati bir önem taşımaktadır. Örneğin, sıradan bir pet şişe su bile güvenlik noktasında ciddi sorunlara yol açabilir.

Uçaklara sıvı alımında uygulanan katı kuralların ardında yatan sebep de aslında bu noktada yatmaktadır. 2006 yılından bu yana yürürlükte olan bu kurallar, havaalanlarındaki güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla geliştirilmiştir. Bu kuralların amacı, yolcuların ve uçuş ekibinin güvenliğini sağlamak ve potansiyel tehdit unsurlarını ortadan kaldırmaktır.

Gerçek Gündem'deki bilgilere göre; Havaalanlarında sıvı kısıtlaması, yolcuların yanlarında bulundurabilecekleri sıvı miktarını 100 mililitre ile sınırlıyor. Standart bir su şişesi veya diğer sıvı dolu kaplar bu sınırın üzerinde olduğu için, bu tür eşyaların güvenlik noktasında bırakılması zorunlu hale geliyor. Bu kural, potansiyel güvenlik tehditlerini azaltmak için dünya genelinde uygulanıyor.

ÇOK ÖNEMLİ BİR SEBEBİ VAR

Uçak yolculuklarında sıvı kısıtlamasını getiren katı kural, 10 Ağustos 2006'da yürürlüğe girdi. Bu durum, İngiliz güvenlik güçlerinin bir terör komplosunu ortaya çıkarmasıyla başladı. Teröristlerin, transatlantik uçuşlarda hidrojen peroksit bazlı patlayıcıları meşrubat şişeleri içinde gizleyerek taşıma planı yaptığı anlaşıldı.

Bu tehlikeli planın fark edilmesinin ardından, tüm sıvıların uçaklara alınması geçici olarak yasaklandı. Ancak birkaç ay sonra bu yasak, yolcuların yanlarında en fazla 100 ml sıvı taşımasına izin veren bir düzenlemeye dönüştürüldü. Bu değişiklik, hava yolculuklarının güvenliğini artırmak ve güvenlik görevlilerinin sıvıları daha etkili bir şekilde denetleyebilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.

NEDEN 100 ML?

Güvenlik birimleri, sıvı patlayıcılarla ilgili potansiyel riskleri sürekli olarak değerlendiriyor. Yapılan araştırmalar, 100 ml ve altındaki sıvı miktarlarının tek başına büyük bir patlama tehlikesi oluşturmadığını ortaya koydu. Bu bulgu üzerine, yolcuların uçağa binerken şeffaf, yeniden kapanabilir kaplar içinde en fazla 100 ml sıvı taşımalarına izin verilmesi kararlaştırıldı.

Kaynak: Gercekgundem.com

Fotoğraflar: AA

YAŞAM Haberleri

Ebu Simbel'de Tarihi An! Güneş, 2. Ramses'i Aydınlattı
Ayşe Bengi Özçelik Neden Öldü? Ayşe Bengi Özçelik'in Hastalığı
Antakya'da Deprem İzi Taşıyan Antik Saray Ortaya Çıktı
Rojin'in Telefonundan Çıkanlar Hayrete Düşürdü
Avrupa Yakası'nın Kubilay'ı Vural Çelik Hayatını Kaybetti