Türkiye'nin en büyük aşireti sorusu, ülkemizin zengin etnik yapısı ve kültürel çeşitliliği göz önüne alındığında oldukça merak uyandırıcı bir konudur. Aşiretler, genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan ve kendi aralarında sıkı bir dayanışma içerisinde olan topluluklardır. Bu topluluklar genellikle aynı soyadını taşıyan ve aynı kökenden gelen insanlardan oluşmaktadır.
Türkiye'nin en büyük aşireti
amedtimes.com.tr sitesinde yer alan içerikte; Türkiye'nin en büyük aşireti hangisidir sorusuna cevap verildi.
Türkiye'nin en büyük aşireti sorusuna net bir yanıt vermemiz güç. Nitekim yüz yıl önce, Cumhuriyet ilan edildikten sonra bölgede yaşanan savaşlar ve iç çatışmalar nedeniyle bazı aşiretler farklı farklı şehirlere dağıldılar.
Yine de onlarca aşiret halen varlığını korumakta, büyük nüfuslarıyla ticaret, medya, siyaset gibi pek çok alanda ciddi başarılara imza atmaktadırlar.
Türkiye'nin en büyük aşireti sorusunun cevabı olarak Milli Aşireti'nden bahsedilebilir. Hem Türkiye’de hem de diğer coğrafyalarda kendi içinde farklı aşiretlere bölünen Milli Aşireti, 5 milyon gibi büyük bir nüfusa sahip.
Bunun yanı sıra Ertoşi Aşireti de sorunun cevaplarından biridir. Toplam 12 aşiret ailesinden oluşan Ertoşi Aşireti, büyük oranda Kuzey Irak'ta ikamet etse de Türkiye'de de aşiretin pek çok temsilcisi vardır. Tahminlere göre Ertoşi Aşireti nüfusu 3 milyon kişiyi içinde barındırmakta.
Üyelerinin neredeyse tamamı Türkiye'de yaşayan en büyük aşiret ise tahminlere göre İzol Aşireti oldu. Tam 300 kanaat lideri bulunan İzol Aşireti, tıpkı Ertoşi Aşireti gibi 3 milyon nüfusa sahip.
Türkiye'nin en büyük aşiretler sıralaması şu şekilde, ancak bu liste sırasız olarak hazırlanmıştır.
- Ertoşi
- Celali
- Miili
- İzol
- Bekiran
- Badıkan
- Sipki
- Bucak
- Berjeri
- Etmaneki
- Pinyanişi
- Redkan
- Burukan
- Kuran
- Hıdrekan
- Hecikan
- Çemıkan
- Sinikan
- Komnakşan
- Cebikan
- Seydan
- Serbıastan
- Devan
- Şarkıyan
- Berguxanan
- Dodıkan
AŞİRET NEDİR?
Aşiret, genellikle aynı soydan gelen ve belirli bir coğrafi bölgede yaşayan insanların oluşturduğu topluluklardır. Aşiret yapısı, Kürt toplumunda ve diğer bazı toplumlarda da yaygın olarak görülmektedir. Aşiretler genellikle aynı soyadını taşıyan ve bir lider etrafında bir araya gelen bireylerden oluşur.