Laboratuvarda Üretilen Kök Hücreler Kan Hastalıklarına Çözüm Olabilir

Kan hastalıklarına çare olabilir mi? Avustralyalı bilim insanları, laboratuvarda ürettikleri kök hücrelerle farelerde önemli bir başarı elde etti. Bu buluş, kemik iliği yetmezliği gibi birçok kan hastalığının tedavisinde yeni bir yol açabilir.

Kök hücre araştırmalarında heyecan verici bir gelişme yaşandı. Murdoch Çocuk Hastalıkları Araştırma Enstitüsü'ndeki bilim insanları, laboratuvarda ürettikleri kök hücrelerle farelerde kemik iliği oluşumunu sağladı. Bu başarı, birçok kan hastalığının tedavisinde yeni umutlar doğurdu.

Laboratuvarda üretilen kök hücrelerin enjekte edildiği farelerin yüzde 25 ile yüzde 50'sinin kök hücrelerinde çok aşamalı kemik iliği oluşumu gözlemlendi. Araştırmacılar, laboratuvarda üretilen kök hücrelerin farelere başarıyla enjekte edilmesine rağmen insan üzerinde klinik deneyler yapılması için henüz erken olduğunu belirtti.

Hastalardan alınan örneklerle oluşturulan kök hücrelerin, hücre bağışı yapan ve alan arasındaki uyumsuzluk riskini ortadan kaldırabileceğini ifade eden araştırmacılar, bu şekilde üretilen kök hücrelerin kemik iliği yetmezliği sendromları gibi kan hastalıklarının genetik nedenlerini düzelterek hastaları tedavi edebileceğini bildirdi.

Araştırma "Nature" dergisinde yayımlandı.

YAŞAM Haberleri

Antakya'daki depremden sağ kurtulan öğretmen Adana'da mesleğine tutundu
Erzurum'dan Çankırı'ya kadar aracın altında giden kediye İtfaiye personeli sahip çıktı
Ağrı'da Kızıyla Aynı Okulda Öğretmenlik Yapan Baba, Emekli Oluyor
Buse öğretmen zorluklara rağmen 19 öğrencisini geleceğe hazırlıyor
Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne Türkiye'den üç güçlü aday gösterildi