Türk Sinemasının Yıldızı Söndü: Usta Yönetmen Tomris Giritlioğlu Hayatını Kaybetti

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden, senarist ve yapımcılarından Tomris Giritlioğlu, uzun süredir mücadele ettiği hastalık sonucu 67 yaşında hayatını kaybetti.

Türk sinemasının ve televizyonunun sevilen yönetmenlerinden, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören duayen yönetmen Giritlioğlu, özellikle "Salkım Hanımın Taneleri", ''Kurşun Yarası'', ''Çemberimde Gül Oya'' ve "Hatırla Sevgili" gibi unutulmaz yapımlara imza attı.

Giritlioğlu'nun vefat haberini öğrenen ünlü isimler de sosyal medya hesaplarından duygularını dile getirdi. 

TUBA BÜYÜKÜSTÜN: ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM ONDAN

"Hepimiz Tomris Giritlioğlu projelerinden en az birine kalbimizi bırakmışızdır. Sorgulamış, düşünmüş ve aynı anda aşık olmuşuzdur. Türkiye'nin en önemli kadın yönetmenlerinden biri. Erkekler sofrasında bir kadın. Bir vizyoner... Bir projeye başlamadan önce çağırdı. Toplantı masasına otururduk. Önce projeyi, karakteri anlatır, sonra ustalardan birinin kitabını açardı. 'Bu projenin renkleri Caravaggio/Da Vinci/ Rembrant renkleri olacak' derdi. Çok şey öğrendim ondan. Tomris Giritlioğlu okulundan geçenlerdenim. Pek çok oyuncu ve yönetmen kazandırdı. İnandığına sonuna kadar inanırdı. İnat ederdi. Ve olurdu. Türk sinemasının, Türk televizyonunun, hepimizin başı sağ olsun."

CANSEL ELÇİN: SENSİZ OLAMAZDIM

Cansel Elçin, Giritlioğlu ile çekildiği bir fotoğrafını paylaşarak, "Mentorum, mesleki annem. Ülkeme tekrar kavuşturan, beni ben yapan. Sensiz olamazdım. Yokluğun kahretti. Anılar kaldı. Seni çok sevdim. Anlatacağım hikayelerde hep olacaksın. Hoşçakal Tomris." notunu düştü.

BEREN SAAT: 'ACI ÇAĞLIYOR İÇİMDE'

"İçimdeki hiç büyümeyen çocuk kadını gören ilk insan sendin bu dünyada. Benim için ettiğin kavgalar, bana olan sonsuz inancın, keşfetmemize yardımcı olduğun içimizdeki güçlü kadınlar, her hikaye oluşumunda bizi davet ettiğin entelektüel dost sohbetleri, senaryo tatillerimiz, derin sohbetler ederek sabahlamalar, kahkahalar, beklenmedik gözyaşları, Türkiye'nin belleği olan hikayelerde en yakın dostlarımı bulmam… Senden ne çok şey öğrenmişim. Hediye ettiğin saat, çalışma masamın yanında bana güç veriyor. Bu ülkede bir şeyleri değiştirebilme umudumuzun olduğu yıllardaki gibi çalışıyorum her senaryoya. 'Tomris Hanım'ı kaybetmişiz' cümlesini duyduğumdan beri bir acı çağlıyor içimde ama ağlamıyorum, ağlarsam sihir bozulur…"

İLKER KALELİ

"Bana inandığın, beni ülkeme döndürdüğün ve ardında bıraktığın her şey için teşekkürler.  Nurlar içinde yat Tomris Giritlioğlu."

MELEK BAYKAL

"Nurlarda uyuyun."

TOMRİS GİRİTLİOĞLU KİMDİR?

Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında hakim bir babanın çocuğu olarak Konya Kadınhanı'nda dünyaya geldi. Eğitimine Ted Ankara Koleji'nde başladı ve ardından Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında yönetmenlik kariyerine yönelmeye karar verdi.

Üniversiteden sonra TRT'de çalışmaya başlayan Giritlioğlu, burada çocuk programları ve belgesellerin yanı sıra drama bölümünde de görev aldı. Yönetmenlik kariyeri, 1989 yılında çektiği "Kantadon Tango" filmiyle başladı. İlk uzun metrajlı filmi "Suyun Öte Yanı", 11. İstanbul Film Festivali'nde en iyi yönetmen ve jüri özel ödülü kazandı. 1995'te "80'nci Adım"ı, 1999'da ise "Salkım Hanım'ın Taneleri" adlı film ile büyük bir çıkış yakaladı ve bu film, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülünü kazandı.

2000'lerin başından itibaren çeşitli dizi projelerinde yapımcı ve proje tasarımcısı olarak görev aldı. Dönem dizileriyle tanınan Giritlioğlu'nun imzasını taşıyan bazı önemli yapımlar arasında "Sultan Makamı", "Çemberimde Gül Oya", "Hatırla Sevgili", "Bu Kalp Seni Unutur Mu?", "Asi", "Kırık Kanatlar" ve "Seher Vakti" yer almaktadır.

TV VE DİZİLER Haberleri

Mahsun Kırmızıgül'ün Dizisi 'Güzel Aşklar Diyarı' Setinde İntihar Şoku!
Hasret Bitiyor! Kızıl Goncalar Ne Zaman Ekranda NOW TV Açıkladı
Lyle ve Erik Menendez Hikayesi Gerçek Mi? Netflix Dizisi Watch Canavarlar Kurgu Mu?
Abidin Orhan'ın Oğlu Mu? Yalı Çapkını Karıştı! Suna Neyi Saklıyor?
Beren Saat'ten Yeni Bir Aşk Hikayesi! Partneri Belli Oldu