Türkiye 'La Nina' Etkisini Giriyor! Uzmanlar Özellikle O Bölgeyi İşaret Etti

Türkiye, bu kış La Nina etkisi altında kalacak. Uzmanlara göre, La Nina'nın etkisiyle özellikle Karadeniz Bölgesi'nde şiddetli yağışlar ve dolayısıyla sel riski artacak. Sıcaklıkların ise mevsim normallerinde seyretmesi bekleniyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) açıklamasına göre, bu kış Türkiye'de La Nina etkisiyle daha fazla yağış bekleniyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sel ve taşkın riskine karşı uyarıda bulunan uzmanlar, kış aylarında sıcaklıkların mevsim normallerine yakın seyredeceğini belirtiyorlar.

TRT Haber'in aktardığına göre İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, ‘La Nina’nın bu yıl Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine açıkladı.

Gönençgil, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Bu yıl sıcaklıklar açısından kış mevsiminde çok yoğun bir soğuk hava beklemiyorum. Ancak yağış noktasına baktığımız zaman biraz daha yüksek yağış miktarı görebiliyoruz.

Özellikle ekimde sıcaklıklar bir derece mevsim normallerinin üzerinde olacak ama yağışları mevsim normallerinde bekliyoruz. Kasımda sıcaklıkların mevsim normalleri üzerindeki seyirleri giderek azalacak. Yağışta da pek fazla değişiklik yok. Ancak kuzey bölgelerde yağış artışı söz konusu olabilir. Aralıkta da yine yağışlar mevsim normallerinde seyredecek. Yine kuzey bölgelerde, Karadeniz sahillerinde coğrafi koşullara bağlı olarak riskli bir yükseliş olabilir. Sıcaklıklarda mevsim normallerine; soğuk dönem normallerine göre dönüş söz konusu.''

Düzensiz yağışların neden olacağı sel ve taşkın riskine karşı uyarılarda bulunana Gönençgil, özellikle Karadeniz bölgesini işaret ederek konuşmasına şöyle devam etti:

''Nispeten farklı yağışlar görülebilir. Özellikle yağmur olarak düşen yağış şiddetinin artışı, düzensizlikleri yerel koşulların da etkisiyle ortaya çıkıyor. Başta Karadeniz sahilleri olmak üzere anlık ortaya çıkan aşırı yağışların getireceği sel ve taşkın riskiyle karşı karşıya kalabiliriz.''

TÜRKİYE Haberleri

Erdoğan'dan 6 Üniversiteye Yeni Rektör: Resmi Gazete'de Yayımlandı
15 Çocuk Ölümü, 9'u Narin'in Akrabası
Avukatı Mahkemeye Başvurmuştu, Kabul Edildi
İstifa Etmişlerdi! AKP'den Nevşehir, Ağrı ve Çanakkale İçin Karar
Sosyal Medya Fenomenleri Candan Kardeşler Davasında Karar Çıktı