Türkiye'nin ekonomik krizle boğuştuğu bu dönemde, İstanbul'da yaşanan gelir eşitsizliği göz kamaştırıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TİÜK) verilerine göre, 2023 yılında 581 bin kişi İstanbul'u terk etti. Bir yandan yüz binlerce kişi ekonomik zorluklar nedeniyle şehri terk ederken, diğer yandan ultra zenginler için inşa edilen ultra lüks konutların fiyatları dudak uçuklatıyor. Bu konutlar özellikle Rus oligarklar ve Arap şeyhleri tarafından kapışılıyor.
İstanbul'da Ultra Lüks ve Ultra Zengin Rüzgarı
İktidara yakın Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, ultra zenginlerin ultra lüks gayrimenkullere olan ilgisi artarken, İstanbul sosyoekonomi ve sosyolojik açıdan el değiştirmeye başladı. İstanbul'un bazı noktalarında aylık kiralar 2.5 milyon TL'ye kadar ulaşırken, dünyanın en pahalı şehirleri olan Singapur, Zürih, Oslo, New York ve Hong Kong gibi şehirleri kira yarışında geride bıraktı. Bu şehirlerde aylık kirası 1 milyon TL'yi bulan konutlar nadir bulunurken, İstanbul’da 1 milyon TL'den başlayıp 2.5 milyon TL'ye kadar uzanan daireler kapış kapış gidiyor.
Emlak sektörü temsilcileri, Rus oligarklar ve Arap şeyhlerinin yanı sıra Anadolu’da yaşayan ultra zenginlerin de bu lüks projelerden ev kiraladığını belirtiyor.
TÜRKİYE SERVET ARTIŞINDA ABD'yi GERİDE BIRAKTI
İngiliz gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank’in 2024 raporuna göre, Türkiye’de 2022 yılında 30 milyon doların üzerinde serveti bulunan kişi sayısı 1.761 iken, 2023’te bu sayı 1.932’ye yükseldi. Servet artışı sıralamasında Türkiye’yi, yüzde 7,9 ile ABD ve yüzde 6,1 ile Hindistan takip ediyor. Yüzde 5’in üzerinde artış gösteren diğer ülkeler arasında Güney Kore (yüzde 5,6) ve İsviçre (yüzde 5,2) yer alıyor. Raporda ultra zenginlerin en fazla İstanbul’da yaşamayı tercih ettiği vurgulanıyor.
'ULTRA LÜKS' KONUTLAR NASIL ANLAŞILIYOR?
Peki, bu 'ultra lüks' konutların gerçekten 'ultra lüks' olduğunu nasıl anlaşılıyor? Bir evin fiyatının makul olup olmadığını anlayabilmek için aylık kira bedellerine bakmak gerekiyor. Örneğin, 1.1 milyon TL kira bedeli olan bir rezidansın satın alma bedeli 220 milyon TL ile 233 milyon TL arasında değişiyor.
İlan sitelerine bakıldığında benzer bir merkezdeki rezidansın satın alma bedelinin 298 milyon lira olduğu görülüyor. Aynı hesaplamayla, 298 milyon TL, 212 aya bölündüğünde aylık 1.4 milyon TL kira bedeline ulaşılıyor. Yani, 298 milyon TL'lik evin fiyatının makul olması için 1.4-1.5 milyon TL aylık kira geliri potansiyeline sahip olması gerekiyor.