Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yeni Uyarı: Büyük Risk Geçmedi

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapılan bir araştırma, Türkiye'nin güney bölgesi başta olmak üzere Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün ve Mısır'ın da içinde bulunduğu 6 ülkenin önemli sismik tehlike altında olduğunu ortaya koydu.

Nature Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmada, Ölü Deniz Fay Hattı'nın yüzyıllardır süren sismik durgunluğunun, Kahramanmaraş depremlerinin domino etkisiyle kırılabileceği ve bölgede 7 ve üzeri büyüklükte depremler meydana gelebileceği vurgulandı.

Kahramanmaraş Depremleri Stres Yükledi

Araştırmacılar, Ölü Deniz Fay Hattı'nın en kuzey ucunda yer alan Hacıpaşa Fayı'nın da Kahramanmaraş depremlerinden önemli ölçüde stres yüklenerek kırılma potansiyelinin arttığını belirtti. 

Uzmanlar, Ölü Deniz Fay Hattı'nda 600-900 yıldır süren sismik durgunluğun, bölgedeki 30 milyon nüfus için dramatik sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye Dahil 5 Ülke Risk Altında

Çalışmada, Kuzey Anadolu Fayı'ndaki deprem dizisine benzer bir fenomenin Ölü Deniz Fay Hattı'nda da yaşanabileceği ve bu durumun Türkiye'nin güney bölgesi, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün ve Mısır'ı etkileyebileceği ifade edildi. 

Uzmanlar, bölgenin kırılgan sosyoekonomik yapısı göz önüne alındığında, acil önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE Haberleri

Türkiye'de 'En Güvenilmez' Kurumlar Belli Oldu
Malatya'da Deprem Kabusu Sürüyor: Artçılar 200'ü Aştı!
'Hazır Olmalıyız'
Vatandaşın Tercihi 'Hiçbiri' Oldu!
CHP'li Belediyeden Şevval Sam'a Dudak Uçuklatan Konser Ücreti