Emeklilik hayalleri kuran milyonlarca vatandaş için önemli bir gelişme yaşanıyor. Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması için düğmeye basıldı. Özellikle EYT düzenlemesi sonrası ortaya çıkan sorunların çözümü ve sistemin sürdürülebilirliği için yeni düzenlemeler yapılacak. Ekim ayında başlayacak çalışmalarda, prim günü sayısı, intibak ve yıpranma şartları gibi konular ele alınacak.
İktidara yakın Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, EYT düzenlemesi, ekonomik zorluklar nedeniyle ödenmeyen primler, çalışan ve emekli sayısı arasındaki dengesizlik ile kayıt dışı istihdam gibi nedenlerle bozulan sosyal güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.
Emekli Maaşına Eleştiriler Artıyor
Kamuoyunda, özellikle en düşük emekli aylığına yönelik artışları içeren düzenlemelerin yapılması gerektiği yönünde artan eleştiriler bulunuyor. Daha fazla prim ödeyenler ile düşük prim ödeyenler arasındaki maaş farkının kapanması gerektiği vurgulanıyor. TBMM tatile girmeden önce en düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik hazırlıklar sırasında, AKP içinde sosyal güvenlik sisteminin kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiği gündeme geldi.
Çalışmalar Ekim Ayında Başlayacak
AKP ve hükümet içinde henüz kapsamlı bir çalışma yapılmadığı belirtilse de, AKP kurmayları sosyal güvenlik sisteminin baştan aşağı gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Emeklilik sistemi, intibak gibi konuların yanı sıra, aynı primi ödemesine rağmen farklı maaş alanların durumunun da ele alınması gerektiği vurgulanıyor. EYT düzenlemesi ile birlikte aktüeryal dengenin bozulduğu ve sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerektiği, ancak Türkiye’de bu oranın 1,5 olduğu ifade ediliyor.
7 Bin 200 Prim Günü Vaadi
Ayrıca, AK Parti’nin önemli seçim vaatleri arasında yer alan esnafın emeklilikteki 9 bin prim günü şartının 7 bin 200’e düşürülmesi ve ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkının verilmesine yönelik düzenlemelerin de sosyal güvenlik reformu kapsamında ele alınacağı belirtiliyor.