Emekli Maaşı Hesaplamaları Değişiyor: Formül Ortaya Çıktı

Emeklilikte yeni bir dönem başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli maaşı farklarını ortadan kaldıracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu sayede hem yığılma sorunu çözülecek hem de emeklilerin mağduriyeti giderilecek.

Emeklilik hayali kuran herkes için merakla beklenen haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli maaşlarındaki adaletsizliği ortadan kaldırmak için devrim niteliğinde bir çalışmaya imza atıyor. Yeni sistemle birlikte emeklilikte yaşanan yığılma sorunu çözülecek ve maaş farkları minimum seviyeye indirilecek.

Bu yıl emeklilik dilekçesi verecek olanlar, 2025 yılına göre yüzde 30-35 oranında daha yüksek emekli aylığı alabilecekleri için başvurularını hızlandırmış durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu emekli maaşı farkının oluşması için yeni bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

Yüksek emekli maaşından faydalanmak isteyen vatandaşların dilekçe işlemlerinin artması, SGK’da yığılmalara sebep oldu. Hükûmet, emekli aylığı bağlama sisteminin tamamen değiştirilmesi de dahil olmak üzere çeşitli formüller üzerinde çalışıyor. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, hem yığılmayı önlemek hem de mağduriyetleri gidermek için yeni seçenekler üzerinde duruluyor.

ÜÇ KOLDAN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Işıkhan, kamuoyunda konuşulan formüllerin henüz netleşmediğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte konu üzerinde çalışmaların sürdüğünü ifade eden Işıkhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile de görüşerek konuyu en kısa sürede nihayete erdireceklerini duyurdu.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA FORMÜLÜ

Ocak ayında emekli maaşlarına yapılan yüzde 49,25 ve Temmuz’da yapılan yüzde 24,73’lük zammın ardından, 2023 yılı güncelleme katsayısı olan 1,6612 kullanılacak. 2025 yılı emekli aylıkları ise bu yılın enflasyon oranı ve millî gelir artış hızının yüzde 30’una göre belirlenecek güncelleme katsayısı ile hesaplanacak.

OVP 2024 yılı sonu enflasyon hedefinin yüzde 41,5 ve büyüme rakamının ise yüzde 3,5 olduğunu gösteriyor. Bu da 2024 yılı için güncelleme katsayısının 1,4255 seviyelerinde olacağını ortaya koyuyor. 2025 yılında emekli olacakların, 2024 maaş zamlarını alamadıkları için maaşlarının yaklaşık yüzde 30 daha düşük olması bekleniyor.

TÜRKİYE Haberleri

'Seni, Kıbrıs'ta Toprak Verme Niyetinden Tanırız'
'Discord' Yayınlarına Yönelik Harekete Geçildi
Milyonların Beklediği Düzenleme Gündemde
'Çürüme İlk Sırada'
YÖK'ten Açıklama: Üniversite Sistemi Değişiyor mu?