AKP'li Yasin Aktay da Anayasa'nın İlk 4 Maddesinin 'Değiştirilemez' İfadesini Hedef Aldı

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun 'Anayasa'nın 4. maddesini istemiyoruz' ifadeleri, siyasette yeni bir tartışma başlattı. Bu tartışmaya AKP'li Yasin Aktay da katılarak, Anayasa'nın ilk 4 maddesinin 'değiştirilemez' ifadesini hedef aldı.

Anayasa'nın ilk 4 maddesi üzerine süregelen tartışmalar, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun açıklamalarıyla yeniden alevlendi. AKP eski Milletvekili Yasin Aktay, bu maddeleri hedef alarak, "değiştirilemez ifadesinin toplumun aklını aşağılayan bir ifade olduğunu" belirtti. Tartışmalar, toplumda geniş yankı buldu.

Yazdığı köşe yazısında Aktay 'Anayasa'ya 12 Eylül askeri darbe anayasası vasfını veren neredeyse hiçbir konu bırakılmamış durumda, tabii ki “başlangıç” kısmı ilk 4 madde ve tabii ki onların “değiştirilemez” ile “değiştirilmesi teklif dahi edilemez” hükümleri' ifadelerini kullandı.

Aktay, "Toplumda bu maddeler üzerinde bir uzlaşma yok. Değiştirilemez ifadesi, toplumun iradesini yok sayan bir yaklaşımdır" dedi.

Aktay, mevcut Anayasa'nın 12 Eylül askeri darbesine ait olduğunu vurgulayarak, "Bu maddelere dokunmadan bir anayasa değişikliği yapmak gereksiz. Toplum, bu haliyle bile barışını ve birlikteliğini sağlamanın yollarını bulmuştur" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, "İnsanların iradesine set çekmek, ancak 12 Eylül faşist zihniyetinin ürünü olabilir" diyen Aktay, daha önceki darbe Anayasalarında böyle bir ifadenin bulunmadığını hatırlatarak, "Ne 1924 Anayasası ne de 1961 darbeci Anayasası'nda böyle ifadeler yoktu" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE Haberleri

'Kirli Siyasete Alet Olmayacağım'
'Biz de Sizler Gibi Bekliyoruz'
AKP Erimeye Devam Ediyor
Erdoğan'a İki Rapor Sunuldu
Kılıçdaroğlu'ndan Dervişoğlu'na Sürpriz Ziyaret