Türkiye'nin İlk Astronut Gezeravcı, ISS'teki Son Deneyini Yaptı

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı, geri dönüş öncesi uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı amaçlayan 'METABOLOM' adlı deneyini gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Gezeravcı, ISS'de kaldığı 14 gün boyunca 13 deney yaptı.

Bunlardan sonuncusu olan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Emregül'ün proje yürütücüsü olduğu "METABOLOM" deneyiyle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya çıkartılması amaçlandı.

Deneyle, astronotlardan toplanacak kan, idrar ve tükürük örnekleri üzerinde yapılacak moleküler düzeydeki detaylı analizlerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırılıyor.

Araştırmayla Gezeravcı'nın, uzay ortamı koşullarının etkisiyle gen ekspresyonlarında ve metabolizmalarında gerçekleşen fizyolojik ve biyokimyasal değişimlerin incelenmesi hedefleniyor.

Ayrıca, Türkiye'nin uzay araştırmalarında yerçekimi fizyolojisi, havacılık ve uzay tıbbı gibi konularda çalışacak uzmanlara daha fazla araştırma yapmak için faydalı veriler elde edilmesi amaçlanıyor. Bu verilerin, dünyadaki hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde faydalı olabileceği düşünülüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gezeravcı'nın ISS'teki görevi boyunca 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini belirterek "Bilimsel çalışmalar, (Gezeravcı'nın) dönüşünden sonra da devam edecek. Bu deneyim, bilim insanlarımıza yeni araştırma olanakları sunacak. Türk bilim insanları, her alanda dünyayla yarışacak araştırmalar yapmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ Haberleri

Türkiye'de engellenen Roblox'tan yeni adım: Erişime açılacak mı?
Apple, iki iPhone modeline daha güncelleme ve tamir desteğini durdurdu
iOS 18, Kullanıcılara Kabus Yaşatıyor
Tiengong'a yeni kargo: Çin'in uzay ambisyonu devam ediyor
Ford'a tarihin ikinci büyük cezası! Geri çağırma fiyaskosu pahalıya patladı