Kimsenin dile getirmediği, fakat her kimsenin hemen her gün soyut yada somut içinde bulunduğu muhteşem döviz rezervi, futbol.
Yıldan yıla büyük çıkışlarla yükselen futbol, Euro ve Dolar'ların havada uçuştuğu bir piyasa haline geldi.
Para basan kulüpler ve onların muhteşem döviz fabrikaları...
İlk başta şaşırtıcı geliyor, çünkü bu kadar Dolar çıktı, Dolar bitti, yastık altı Dolar'lar çıkarılsın kargaşasında milyon Euro'larla ticaret yapılan futbol kulüpleri gözden kaçtı. Kısa bir düşünmede hakikaten diyebiliyor insan hiç bahsedilmedi.
Önceki yılların Merkez Bankası verileri incelendiğinde, bir dönemde Merkez Bankası'nın piyasaya uyguladığı birden fazla para politikasıyla, piyasaya erekte ettiği 2 Milyar Dolar'la Dolar'ın, bir günde 5 puan kaybettiği görülmekte, öz Türkçede ise 5 kuruş, bu miktar kulağa az gelsede genel piyasada yarattığı etki milyon liralarla ifade edilebilir.
Bugün Türkiye Süper ligi'inde toplam durağan oyuncu değeri ünlü bir spor sitesine göre 1,15 milyar Euro bu rakamda bugünki değerle ortalama 1,5 milyar Dolar yapıyor. Ve bu durağan değeri ufak bir ticarette toplam ortalama satış değeri 2 milyar Dolar'ı kolaylıkla bulabilir. Bu rakamda tek başına Merkez Bankası'nın bir günlük politakasına eş değer. Bu kadarla kalmıyor kulüplerin toplam değerleri yalnızca Süper Lig futbol takımlarının 588,93 milyar Euro. Buna da en önemli ek yine ünlü bir spor sitesine göre geçen yıl ki transfer harcamaları tam 101 milyon Euro. Ve bu kulüpler Avrupa hariç Türk Lirası üzerinden para kazanıyor.
Futbol, günümüz ekonomisinde ihracat ve ithalatın, özellikle döviz rezervinde, en büyük kaynaklarından biri. Futbolu, enine boyuna geliştirerek bir fabrika haline gelinmesi ve bu döviz fabrikalarının ülkemize daha fazla fayda getirmesini sağlamalıyız. Halihazırda futbola ilgi olağanüstü şekilde ülkemizde var ve kısa vadede, maddi amaç ile üzerine düşülüp bu döviz üretim fabrikalarını da diğer döviz rezervleri gibi daha fazla işler hale getirmek amacımız olmalı.