Yurt Dışı Çıkış Harcına Bir Zam Daha Geliyor

Geçtiğimiz aylarda yüzde 233 oranında zamlanan yurt dışı çıkış harcına bir zam daha geliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte yurt dışı çıkış harcı, yeniden değerleme oranında her yıl artacak ve önümüzdeki yıl yüzde 45 oranında zamlanacak.

Geçtiğimiz aylarda yüzde 233 oranında zamlanan yurt dışı çıkış harcına bir kez daha büyük bir zam geliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte 500 TL olan yurt dışı çıkış harcı, 2025 yılında yüzde 45 oranında artarak 720 TL'ye yükselecek.

Mecliste AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen yurt dışı çıkış harcı zammı, Ağustos ayında Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra uygulanmaya girdi. Son iki yıldır 150 TL olan harç ücreti, bu düzenleme ile birlikte yüzde 233 oranında arttı.

HARÇ ÜCRETİ 500 TL'YE YÜKSELDİ

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında, 150 lira olan yurt dışı çıkış harcı 500 liraya çıkarıldı. Bu düzenleme, her yıl yeniden değerleme oranına göre zamlanacak.

2024 YILI YENİDEN DEĞERLEME ORANI

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl'ün değerlendirmesine göre, 2024 yılı yeniden değerleme oranı yaklaşık yüzde 45 civarında gerçekleşebilir. Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanmaması durumunda, 2025 yılında yurt dışı çıkış harcı yüzde 45 oranında artış gösterecek.

ENFLASYON ETKİSİ

Eylül ve Ekim ayı enflasyonlarının “sıfır” bile olması durumunda, yeniden değerleme oranı yüzde 43’ü geçecektir. Gelecek iki ayda ortalama yüzde 3 seviyelerinde Yİ-ÜFE artışları bekleniyor. Bu senaryoya göre, 2024 yılı yeniden değerleme oranı düz bir hesapla yüzde 45 seviyesinde olacaktır.

YENİ HARÇ ÜCRETİ

Yurt dışı çıkış harcının yüzde 45 oranında zamlanması halinde, mevcut 500 liralık ücretin 720 liraya yükselebileceği öngörülüyor.

EKONOMİ Haberleri

Borsa, Enflasyonla Mücadele Gölgesinde Kırmızı Kapattı
Mehmet Emin Karamehmet Şimdi Ne Yapıyor? Bir devin batış hikayesi
Çiftçiler Holding Neden Battı? Çiftçiler Holding Kimin? Çiftçiler Holding Sahibi
Düşen Faizler ve Zayıflayan Dolar Altını Parlattı
Prim Ödeyecekler mi?