Online alışverişlerde tüketicilerin en büyük endişelerinden biri olan iade ücretleri konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi planlanan ve iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasına yönelik düzenlemeyi bir yıl erteledi.
Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, e-ticaret hacmindeki artışın, satıcı veya sağlayıcılarla mal ya da hizmetlerin kontrol edilememesi nedeniyle belirsizlikler yarattığına dikkat çekilerek, bu durumun tüketicileri koruyucu düzenlemeler içeren mesafeli sözleşmelerin önemini artırdığı ifade edildi.
Bakanlık, e-ticaretin artan hacmi ve önemi ile birlikte, kalitesiz ve güvensiz ürünlerden kaynaklanan ilave belirsizliklerin tüketicileri mağdur etmemesi için düzenlemeleri titizlikle sürdürdüğünü belirttiği açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"e-Ticaretin artan hacmi ve önemi, artan e-ithalat ile beraber kalitesiz ve güvensiz ürünlerden kaynaklı ilave belirsizliklerin olması nedenleriyle tüketicilerimizin mağduriyetini engellemek adına düzenlemelerimizi titizlikle devam ettirmekteyiz. Yaşanan bu önemli dönüşüm doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı olarak, küresel gelişmeler ve Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeleri yakından takip ederek iç hukukumuza entegre edilmektedir. Bu doğrultuda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerinde satıcılar ile tüketiciler arasında adil bir dengenin sağlanması ve tüketicilerimizin evrensel standartlarda korunması hedefi ile düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz düzenlemeyle, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi öngörülen değişikliklerin 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girmesine ilişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmıştır."
Cayma Hakkı Düzenlemesi
Cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetlere ilişkin sınırlamaların ve iade masraflarının sözleşme ile tüketici tarafından karşılanabileceğine dair hükümlerin ertelendiği, böylece vatandaşların herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmaya devam edebileceği ifade edildiği açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
"Bunun yanında yerli pazar yerleri ve satıcılar bakımından iç piyasanın dengesiz ve kontrol dışı bir e-ticaret pazarına dönüşebilme ihtimali göz önünde bulundurularak, iç piyasanın dengesiz ve kontrol dışı bir elektronik ticaret pazarına dönüşebilme ihtimalinin gözetilmesi, ayrıca iç pazardaki satıcıların haksız rekabete uğrama ihtimali göz önüne alındığında iç piyasamızın korunması amaçlanmaktadır. Tüketicilerimizi ve iç piyasada üretim ve istihdama katkı sağlayarak ekonomik refahımıza katkıda bulunan üreticilerimizi korumak için çalışmalara hız kesmeden devam edilecektir."