Bir fatura bile kesmemişken nasıl vergi borcu oluşur? Binlerce işletme, yeni vergi düzenlemesiyle bu sorunun cevabını arıyor. TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu'nun yaptığı açıklamaya göre, 100 bin işletme beklenmedik vergi faturalarıyla karşı karşıya kaldı.
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, kamunun enflasyon düzeltmesinden beklediği geliri sağlayamayacağını ifade etti. Kartaloğlu, kurgulanan sistemin dış kaynak kullanan işletmelerin daha fazla vergi ödemesine neden olacağını vurguladı. Büyük işletmelerin ise önlemler alarak özkaynaklarını güçlendirdiğini bildirdi.
100 Bin İşletme Sürpriz Vergiyle Karşılaşacak
Ekonomim.com'un haberine göre, Kartaloğlu, mevcut durumda ekonomi yönetiminin söyleminin aksine, yüksek kazanç elde edenlerin daha az vergi ödeyeceği, düşük kazanç elde edenlerin ise daha fazla vergi ödeyeceği bir durumun ortaya çıkacağını belirtti.
TÜRMOB’un Luca muhasebe sistemini kullanan mükelleflerin verilerinden yapılan projeksiyonlara göre, 1 fatura dahi kesmemiş 100 bin işletmenin sürpriz vergiyle karşılaşacağına dikkat çekti. Ayrıca, yatırımcı şirketlerin de bu yöntemle cezalandırılacağını aktardı. Kartaloğlu, yeni yatırım yapan bir şirketin üretime başlamadan vergiye tabi olacağını ifade etti.
Bütçenin Vergi Gelirine İhtiyacı Var
Enflasyon muhasebesi düzenlemesini değerlendiren Kartaloğlu, 31 Aralık 2023’te doğru bir şekilde vergisiz düzenleme yapıldığını ve “gelir oluştuysa vergilendirilmeyecek” şeklinde muhasebe kaydı yapıldığını belirtti.
Ancak 2024’te vergili enflasyon düzeltmesinin başlayacağını söyledi. Kartaloğlu, 2024 yılına geldiğimizde ilk geçici vergi için çok çaba sarf ettiklerini ve ertelendiğini, fakat ikinci dönem geçici vergi için bütçenin vergi geliri beklentisi olduğunu vurguladı. “Bütçenin vergiye ihtiyacı var, dolayısıyla ertelemeyeceğiz dediler. Normalde 19 Ağustos’ta doluyordu, 27 Ağustos’a kadar uzattılar. Vergi takvimi zaten çok yoğun” dedi.