Mersin’de örtü altı üretilen erkenci şeftalinin hasadı başladı.
Şeftali ve nektari Rusya, Almanya ve Katar olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Şeftali, Türkiye'nin dört bir yanında yetişen ürünler arasında yer alıyor. Akdeniz bölgesi ise şeftali konusunda en ünlü bölgeler arasında yer almakta. Şeftali yetiştiren birçok kişi bu üründen iyi bir gelir elde ediyor. Şeftali yetiştirenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Türkiye'de şeftali yetiştirenler bu ürünlerinin büyük bir bölümünü İstanbul gibi büyük kentlere gönderiyor. Birçok kişi ise yurt dışına gönderiyor. Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde Türkiye'de yetişen şeftali ile nektarinler satılıyor. Daha çok büyük fabrikaların satın aldığı bu ürünleri dev market zincirleri de çoğu zaman satın almakta.
ŞEFTALİ NASIL YETİŞTİRİLİR?
Lezzet.com.tr sitesinde yer alan içerikte; Saksıda şeftali yetiştirmenin detaylarına yer verildi. İşte o detaylar;
Şeftali Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?
Şeftaliyi yedikten sonra içinden çıkan çekirdekleri çimlendirerek evde kendi meyvelerinizi yetiştirebilirsiniz. Çekirdeği doğrudan toprağa gömmeyi de deneyebilirsiniz ancak sert kabuğu yüzünden çekirdek ihtiyaç duyduğu besin ve suya ulaşamayabilir. Bu yüzden çekirdekleri çimlendirdikten sonra ekmenizi öneririz.
Şeftali alırken saksıda yetiştirmeye uygun olan türleri seçmeniz gerekir. Garden Gold ve El Dorado bu türler arasında yer alır.
Şeftalileri tükettikten sonra içindeki çekirdekleri biriktirin.
Çekirdekleri içindeki tohuma zarar vermeyecek şekilde, çekiç yardımıyla kırın.
Çekirdeğin içinde bulunan ve bademe benzeyen şeftali tohumlarını dikkatlice ayırın.
1-2 adet kağıt havluyu küçük parçalara ayırın. Her kağıt havlunun içine bir şeftali tohumu yerleştirin ve havluları temiz suyla tamamen ıslatın.
Tohumların üzerini kağıt havluyla kapattıktan sonra, buzdolabı poşetlerinin içerisine yerleştirin.
Hazırladığınız bu poşetleri, 15-20 gün 20-23 derece sıcaklığın olduğu karanlık bir ortamda bekletin.
20 gün sonra poşetin ağzını hiç açmadan buzdolabına koyun.
Şeftali tohumlarını buzdolabında bu şekilde 2,5 ay boyunca bekletin.
Mevsim sonbahara geldiğinde ve 2 buçuk, 3 ayı tamamladığınızda tohumları poşetin içerisinden çıkartın.
Saksının içini verimli toprakla doldurun. Tohumları saksıya aralıklı bir şekilde yerleştirin.
Üzerini çok bastırmadan toprakla örtün ve ilk can suyunu verin.
Doğru bakım adımlarını takip ettiğinizde tohumlarınız yavaş yavaş yeşermeye ve filizlenmeye başlayacaktır.
Şeftali Nasıl Yetiştirilir?
Toprak seçimi: Şeftali, organik maddeler bakımından zengin topraklarda daha verimli yetişir. Bu yüzden uygun toprak seçin. Killi ağır toprakları kullanmayın.
Saksı seçimi: Şeftali, drenajlı saksılarda daha verimli yetişir. Bu yüzden saksının altında deliklerin bulunduğundan emin olun. Bitkiniz büyüdükçe seneden senede saksınızı bir boy büyük olacak şekilde değiştirebilirsiniz.
Sulama: Şeftalinin yetişebilmesi için toprağın nemli olması gerekir. Ancak çok fazla sulamak, bitkinin köklerinin çürümesine yol açar. Bu yüzden sulama işleminden önce parmağınızı toprağın içine daldırın ve çıkarın. Eğer tamamen kuruysa, hemen sulama yapın. Eğer nemliyse, sulama işlemini birkaç gün erteleyebilirsiniz. Eğer çok ıslak çıkıyorsa, saksının altındaki tablada biriken suları hemen boşaltın.
Şeftali Yetiştiriciliğinde Bilinmesi Gerekenler
Şeftaliyi bir süreliğine saksıda yetiştirebilirsiniz. Ancak büyüdükçe daha iyi verim alabilmek için, uygun topraklı bir bahçeye dikmenizi öneririz.
Fidan haline gelen ve yeşeren bitkiden verim alabilmek için, zamanı geldiğinde mutlaka aşılama yapılması gerektiğini unutmayın.
Şeftali bakımını doğru bir şekilde yaptığınızda, bitkinizden 3-4 yıl sonra ilk mahsullerinizi alabilirsiniz.