Mersin'in Silifke ilçesinde tamamen organik olarak ticari amaçlı yetiştirilen badem çağlasının hasadına başlandığı öğrenilirken badem çağlasının fiyatı 1500 TL'ye kadar yükselebiliyor.
Çağla, badem ağacının henüz olgunlaşmamış meyvesidir ve baharın ilk müjdecilerinden biridir. Ekşi tadıyla sade tüketilmesi keyifli olan çağlaları tuza batırarak da yiyebilir, doğrayarak salatalarınıza, cacığınıza ekleyebilirsiniz. Turşusunu kurabileceğiniz gibi, farklı yemek tariflerinde de yer verebilirsiniz. Badem çağlası ile farklı bir tarif olarak çağla mezesi tarifimizi deneyebilirsiniz.
Çağla badem nerede yetişir?
Araştırmacılara göre, Türkiye'nin en kaliteli ve lezzetli bademi Datça'da yetişiyor. Datça'da yetiştirilen badem ve çağla yurdun dört bir yanına gönderiliyor.
Badem kaç yılda meyve verir?
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. 10 yıldan sonra badem ağacından meyve almak mümkündür.
BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ HAKKINDA BİLGİLER
afyonkarahisar.tarimorman.gov.tr sitesinde yer alan içerikte; Badem yetiştiriciliği hakkındaki detaylara yer verildi.
Yetiştiriciliğinin kolay olması nedeniyle Badem son yıllarda oldukça rağbet edilen kabuklu bir meyve haline gelmiştir.
Niçin badem yetiştirelim?
Badem taşlı, çakıllı, bitki besin maddelerince zayıf topraklarda yetişebilir. Susuzluğa, kuraklığa, kirece, ve alkali şartlara dayanıklıdır. Yüksek sıcaklık ve neme dayanıklıdır. Kanaatkar bir bitki olup verime kısa zamanda yatar. İlkbaharda piyasaya en erken çıkan ve en yüksek fiyatla satılabilen bir meyvedir. (Çağla) Bade m protein v e karbonhidratça zengin olup bol miktarda fosfor ve kalsiyum mineralleri içerir. Nispeten sıcak ve ılıman yerlerde geç çiçeklenen çeşitlerle kapama bahçe kurulduğunda üreticinin gelirinde ciddi artışlar meydana gelecektir.
İklim istekleri : Yazları uzun, sıcak ve kışları nispeten soğuk olmayan bölgelerde ekonomik olarak üretilebilir. Badem soğuklama ihtiyacı düşük olduğundan ilkbaharda erken çiçeklenir