Ulusal Post- Milyonlarca emekliyi ilgilendiren maaş düzenlemesi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yaptığı açıklamada Türkiye'deki 15 milyon üzeri emekliyi ilgilendiren kararla ilgili bilgileri paylaştı.
2018 senesine kadar Türkiye'deki en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinin üstündeydi. AKP, 2008 yılında yaptığı Aylık Bağlama Oranı (ABO) değişikliği ile milyonlarca emekli vatandaşların daha düşük maaş almasına sebep olmuştu.
2018 yılında ise "en düşük emekli maaşı" uygulamasıyla milyonlarca emekli vatandaş düşük maaşlarla geçimini sürdürmek zorunda kaldı. Bu uygulamada, yatırılan prim farklarının büyük olmasına karşın alınan maaş tutarlarının aynı olmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Yıllardır talep edilen intibak düzenlemesi ise AKP’li siyasetçiler tarafından her fırsatta reddedildi.
6 YILLIK GEÇMİŞİ VARDI
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 6 senedir yürürlükte olan "en düşük emekli maaşı" düzenlemesinin kaldırılması için çalışmaların başlatıldığını açıkladı. Emekli maaşları ve ödenen primler arasında adaletsizliğe sebep olduğu için eleştirilere maruz kalan bu uygulama, 5510 Sayılı Kanun'un Ek 19. Maddesi kapsamında yürürlükten kaldırılacak.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI UYGULAMASI KALDIRILACAK
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gerçekleştirdiği ekonomi politikalar kapsamında emekli vatandaşlar için köklü değişiklikler yapılacağını ifade etti. Erdursun, en düşük emekli maaşı uygulamasının sona ermesinin gündemde olduğunu söyledi.
Bu uygulamanın birçok emekli vatandaş için adaletsiz bir ortam yarattığına dikkat çeken Erdursun, değişikliğin ardından emekli vatandaşların ek bir düzenleme yapılmaması halinde kök maaşlarını almaya devam edeceklerini ifade etti.
Öte yandan, 2011 senesinde uygulanan intibak yasasına benzer bir düzenlemenin muhtemel olduğunu ifade ederek, bu sayede emekli maaşlarının güncelleneceğini ve düşük kök aylık ya da tamamlanan maaş meselesinin ortadan kalkacağını ifade etti.
Kaynak: Yeniçağ Gazetesi