Çalışan Emekliler Genel Sağlık Sigortası Primi Ödeyebilir

Sosyal güvenlik sisteminde yeni bir dönem başlıyor. Çalışan emeklilerin genel sağlık sigortası primleriyle ilgili düzenlemeler, emeklilerin bütçelerini doğrudan etkileyecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Emeklilerin cebinden çıkacak yeni bir yük daha mı geliyor? 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan sosyal güvenlik sistemi düzenlemeleri çerçevesinde, çalışan emeklilere genel sağlık sigortası yükümlülüğü getirilmesi gündeme geldi.

ÇALIŞAN EMEKLİLERDEN GENEL SAĞLIK SİGORTASI ALINMASI

Resmi Gazete’de yayımlanan OVP, ekonomideki üç yıllık yol haritasını çizerken sosyal güvenlik sistemi ve emeklilik düzenlemelerini de ortaya koydu. Programda, 2025 yılının ikinci çeyreği için alınacak önlemler, "Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilerek sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir" ifadeleriyle vurgulandı.

PRİM KESİNTİLERİ VE DEĞİŞİKLİKLER

T24'ün haberine göre, halen emeklilik dönemine kadar çalışanlardan toplam yüzde 12.5 genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7.5'u işveren payı, yüzde 5'i ise çalışan payı olarak belirleniyor. Emekli maaşı alarak çalışmaya devam edenlerden ise sadece sosyal güvenlik destek primi kesiliyor, genel sağlık sigortası primi ödenmiyor.

Yeni modelde, emekli maaşı alarak çalışanlardan belli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası primi alınması öngörülüyor.

YAŞ SINIRI TARTIŞMALARI

Yaş sınırı konusunda henüz netlik yokken, 55-60 yaş aralığında bir kriterin getirilebileceği belirtiliyor. Genel sağlık sigortası primlerinin hangi maaştan kesileceği ve işçi-işveren dengesi konularında çalışmalar sürüyor.


 

EKONOMİ Haberleri

Mehmet Emin Karamehmet Şimdi Ne Yapıyor? Bir devin batış hikayesi
Çiftçiler Holding Neden Battı? Çiftçiler Holding Kimin? Çiftçiler Holding Sahibi
Düşen Faizler ve Zayıflayan Dolar Altını Parlattı
2024 Şeker Pancarı Alım Fiyatı Belli Oldu
Fed'in Faiz İndirimi Sinyalinde Altın Fiyatları Patladı