Asgari Ücrette Yeni Formül: MÜSİAD'dan Bölgesel ve Sektörel Maaş Talebi!

Asgari ücret tartışmaları alevlenirken MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücrete ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret zammında. İş dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücrete ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Asmalı, asgari ücrete bölgesel ve sektörel farklılık getirilmesi gerektiğini savunarak, enflasyon beklentilerine göre bir artış yapılması gerektiğini belirtti.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU ARALIK'TA TOPLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, TİSK, TÜRK-İŞ ve hükümetten oluşan 5’er kişilik ekip ile Aralık ayında yeni asgari ücreti belirlemek üzere bir araya gelecek. Milyonlarca çalışanın maaşını etkileyecek zam oranı için iş dünyasından dikkat çeken açıklamalar geldi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, hem asgari ücrete ara zam hem de Ocak 2025 zammı hakkında beklentilerini dile getirdi. Ayrıca, bölgesel ve sektörel asgari ücret konusunu yeniden gündeme taşıdı.

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENEN ENFLASYON FORMÜLÜ

1998-1999 yılları arasında asgari ücrete yılda 3 kez, 2000-2016 yılları arasında yılda 2 kez, 2016-2021 yılları arasında yılda 1 kez, 2021-2023 yılları arasında ise yılda 2 kez zam yapılmıştı. 2024 yılında asgari ücret yalnızca bir kez artarken, ara zam yapılmaması büyük tepkilere yol açtı.

MÜSİAD Başkanı Asmalı, asgari ücret zammında uygulanmasını bekledikleri formülü açıkladı. Asmalı, "Önümüzdeki yılın enflasyon beklentisi artı refah payı ve büyüme payı eklenerek hesaplanmalı. Ancak önümüzdeki yılın enflasyon beklentisi oldukça değişkenlik gösteriyor." dedi.

2025 ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 17,5

Orta Vadeli Program (OVP) verilerine göre, 2024 için yıllık enflasyon hedefi yüzde 33’ten yüzde 41,5’e revize edildi. 2025 için belirlenen enflasyon hedefi ise yüzde 17,5 olarak güncellendi. 2026 için ise hedef yüzde 9,7’ye çıkarıldı.

İŞ DÜNYASI ARA ZAM İSTEMİYOR

Ara zam taleplerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Asmalı, "Bu yıl asgari ücret yılda bir kere artırıldı. Ancak birçok şirket ara zam yaptı. Çalışanların maaşları geride kaldıysa, ara zam yapılmasını doğru buluyoruz. Yılda bir kere yapılması doğrudur. Ancak emek yoğun sektörlerde rekabet ortamını bozacak şekilde bir artış olmamalıdır." ifadelerini kullandı.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET TALEBİ

Son yıllarda büyükşehirlerdeki yaşam maliyetlerinin artışı nedeniyle bölgesel asgari ücret talebini yineleyen Asmalı, "İstanbul'da asgari ücretle geçinmek imkânsız hale geldi. Anadolu'nun bazı bölgelerinde ise yaşam şartları daha iyi. Kiradan dolayı bile 10 bin TL fark oluşabiliyor. Bu nedenle bölgesel ve sektörel asgari ücret uygulamasının getirilmesini düşünüyoruz." dedi.

EKONOMİ Haberleri

7 Bin TL ve Üzeri Alışverişte Yeni Kural
TOKİ Arsa Satışı Şartları ve Fiyatları Belli Oldu
Devlet Memurlarının Fazla Mesai Ücreti Belli Oldu: Yüzde 26 Zam
Faiz İndirimi Yine Rafa Kalktı
Anlaşma Sağlandı! Odeabank’ın Yeni Sahibi Belli Oldu