İklim Krizinin Yeni Yüzü: Kuzey ve Güney Kutupları Farklı Eriyor

Kutuplardaki buzulların erimesi, iklim değişikliğinin en çarpıcı etkilerinden biri olarak gösteriliyor. Ancak yeni bir araştırma, kuzey ve güney kutuplarındaki bu erimenin eşit olmadığını ortaya koydu.

Kutuplardaki buzulların erimesi, küresel ısınmanın en belirgin göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak son yapılan bir araştırma, bu durumun beklenenden daha karmaşık olduğunu ortaya koydu. Çinli bilim insanları, Antarktika'daki buz tabakalarının geçmişte önemli ölçüde büyüdüğünü ve bu durumun Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesine neden olduğunu keşfetti.

Araştırmaya göre, güney yarım kürede bulunan Antarktika'daki buz tabakalarında 1,25 milyon-2 milyon yıl önce önemli bir büyüme yaşandı.

Buz tabakasının büyümesine bağlı olarak Güney Okyanusu'ndaki deniz buzu genişledi, bu da kuzeydeki enlemlerin soğuması ve kuzey yarım küredeki buzların büyümesine neden oldu.

Çin Bilim Akademisinden An Zhisheng, buzul tabakaları arasındaki iki kutuplu asimetrik erimeye iklim değişikliğinin neden olduğunu ifade ederek, araştırmanın bu bağlantının değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kuzey yarım küre ile Arktik Okyanusu’ndaki buzulların hızla eridiğine dikkati çeken An, Antarktika'daki buzul kütlelerinin ise nispeten daha yavaş eridiğini kaydetti.

Araştırmanın detayları "Science" isimli akademik dergide yayımlandı.

DÜNYA Haberleri

Kolera Salgını Sudan'ı Vurdu: Binlerce Hasta, Yüzlerce Ölü
Cezayir'de Sel Felaketi: Yüzlerce Kişi Evsiz Kaldı
Fransa, Yeni Kaledonya'da Sokağa Çıkma Yasağını Uzattı
Türk Vatandaşlarını da Doğrudan Etkileyecek
ABD'den İsrail'e Ayşenur Ezgi Eygi Çağrısı