Avrupa Sınırları Kapanıyor! Almanya'nın Ardından Fransa'da Başladı

Terör tehdidi ve düzensiz göçün artmasıyla birlikte Avrupa ülkeleri sınır güvenliğini artırmaya yöneliyor. Fransa, Almanya'nın ardından komşu ülkelerle olan kara sınırlarında kontrollere başladı.

Avrupa'da güvenlik endişeleri ve düzensiz göçün artmasıyla birlikte ülkeler sınır kontrollerini sıklaştırmaya başladı. Fransa, Almanya'nın ardından Belçika, Almanya, İtalya, Lüksemburg, İspanya ve İsviçre ile kara sınırlarında geçici olarak kontrolleri başlattı.  Bu durum, Schengen Bölgesi'nin temel prensiplerine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilirken, bölgenin geleceği hakkında yeni soruları da gündeme getirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Nisan 2025’in sonuna kadar sürecek kontrollerle terörizm ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı teyakkuzda olunması amaçlanıyor. Fransız hükümeti sınırı geçen her bireyin sistematik olarak kontrol edilmeyeceği konusunda güvence vermiş olsa da yolcuların kimlik belgelerini yanlarında bulundurmaları tavsiye edildi.

Yetkililer, Belçika, Lüksemburg, İspanya, İsviçre, Almanya ve İtalya'dan kara yoluyla Fransa topraklarına ulaşan yolcuları, sınır kontrollerinin uygulanmaya başlanacağı 1 Kasım’dan itibaren daha uzun gecikmeler yaşayabilecekleri konusunda uyardı.

ALMANYA, 6 AY DAHA KONTROLLERİ SÜRDÜRECEK

Fransa ile benzer nedenlerden dolayı 16 Eylül itibarıyla sınırlarında geçici kontrolleri yeniden başlattığını duyuran Almanya, kara sınırları bulunan Avusturya, Polonya, Çekya, İsviçre, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburg’u kapsayan kontrollerin 15 Mart 2025’e kadar süreceğini bildirdi.

Almanya'nın kararının ardından İtalya, Slovenya, Avusturya ve Danimarka da halihazırda uygulanmakta olan sınır kontrollerinin süresini uzatmaya karar verdi.

SINIR KONTROLLERİ SCHENGEN BÖLGESİ'NİN GELECEĞİ İÇİN TEHDİT Mİ?

Schengen Bölgesi'ndeki ülkeler arasında sınırların açık olması, 400 milyondan fazla insanın sınır kontrolünden geçmeden serbestçe seyahat etmesini sağlıyor.

Schengen Sınırları Kanunu uyarınca bu bölge içindeki ülkelerin kamu politikası veya iç güvenliğe yönelik bir tehdit durumunda istisnai olarak sınır kontrollerini yeniden uygulamaya koymalarına izin veriliyor.

Her geçen gün daha fazla AB ülkesince uygulanmaya başlanan sınır kontrolleri Schengen'in geleceği hakkında soru işaretleri oluştururken, uzmanlar ise "bireylerin ve malların serbest dolaşım ilkesini" olumsuz etkileyen bu durumun ekonomik ve siyasi yansımaları olacağı konusunda uyarıyor.

AB Komisyonu konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda bu tür önlemlerin "son çare ve geçici olarak uygulanması gerektiğini" vurgulayarak, sınır kontrollerinin kalıcı olmasına karşı olduklarını belirtiyor.

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'daki Korkunç Saldırı, NATO'yu Harekete Geçirdi
"Trump, Cadı Avından Kurtuldu"
UCM'den dünya liderlerine Netanyahu için işbirliği çağrısı: ''Yargı kararlarına uyun''
''Baskılara Boyun Eğmeyeceğiz''
İran, AB ve İngiltere'nin yaptırımları üzerine savaş açtı! İlişkiler gerildi