Yılın Üçüncü Enflasyon Raporu: 2024 Enflasyon Tahmini Yüzde 38

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 38'de sabit tuttu.

Yılın Üçüncü Enflasyon Raporu: 2024 Enflasyon Tahmini Yüzde 38
Yayınlanma Tarihi : 08 Ağustos 2024 11:15

Merkez Bankası, enflasyonla mücadelede yılın üçüncü çeyrek Enflasyon Raporu ile piyasalara sinyal verdi. Başkan Fatih Karahan'ın açıklamalarına göre, para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek ve enflasyonun 2024 sonunda yüzde 38'e gerileyeceği öngörülüyor.

Talep Dengelenmesi ve Cari İşlemler Açığı

Karahan, talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngördüklerini belirtti. Bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüşün sürdüğünü vurguladı.

Para Politikasındaki Kararlılık

Bir önceki rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsurun para politikasındaki kararlı duruş olduğunu ifade eden Karahan, ilerleyen dönemde dezenflasyonun devamını sağlamak için bu duruşu sürdüreceklerini söyledi. Kredi büyümesindeki yavaşlamanın belirginleştiğini de ekledi.

Dış Talep ve Küresel Enflasyon

Türkiye'nin dış talep görünümünün bir önceki rapor dönemine göre yatay seyrettiğini belirten Karahan, küresel manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüşün devam ettiğini kaydetti. Gelişmiş ülkelerde daha hızlı faiz indiriminin fiyatlandığına dikkat çekti.

Enflasyonun Ana Eğilimi Yavaşlıyor

Mayıs ayında tepe noktasına ulaşan yıllık enflasyon, takip eden iki ayda düşüş gösterdi. Karahan, enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın öngörülerle uyumlu seyrettiğini belirtti. Temmuz ayında yönetilen fiyat ayarlamaları nedeniyle enflasyon geçici olarak arttı; bu ayarlamaların etkisinin 1,4 puan olarak hesaplandığını ifade etti.

Etiketler :