Yeni Düzenleme Yolda: Emeklilik Sistemi Değişecek mi?

Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler gündemde. Hükümet, emeklilik maaşlarının prim gün sayısına göre belirlenmesi ve emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi konuları masaya yatırdı.

Yeni Düzenleme Yolda: Emeklilik Sistemi Değişecek mi?
Yayınlanma Tarihi : 19 Temmuz 2024 21:48

Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler için çalışmalar başladı. Hükümet, emeklilik prim gün sayısına göre maaş formülünü ve kök maaş düzenlemesini masaya yatırdı. Emeklilik yaşının yükseltilmesi de seçenekler arasında yer alıyor.

Yeni düzenlemelerle birlikte emeklilik sisteminin daha adil ve kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Prim gün sayısı yeniden belirlenecek ve herkes ödediği prim miktarına göre emekli maaşı alacak. Ayrıca, en düşük emekli aylığına bir limit getirilecek ve mevcut hazine desteği sona erecek. Düşük emekli maaşı alanlara sosyal destekler sağlanacak; bu destekler yol, yakıt, gıda ve ulaşım gibi alanlarda verilecek. Nakit kira yardımı da gündemde.

Prim Gün Sayısına Göre Maaş

Emekli maaşları, sadece yaş ve sigortalılık süresine değil, aynı zamanda ödenen prim gün sayısına da göre belirlenecek. Bu sayede, daha fazla prim ödeyenler daha yüksek maaş alacak.

En Düşük Emekli Maaşı

En düşük emekli maaşı için bir sınırlama getirilecek. Bu sınırlamanın ne olacağı henüz netleşmese de, Hazine desteğinin sona ermesi ve bunun yerine düşük gelirli emeklilere yol, gıda, ulaşım ve kira yardımı gibi sosyal destekler sağlanması öngörülüyor.

Emeklilik Yaşı

Emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesi de masada. Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, 58 ve 60 olan emeklilik yaşı, kadınlarda 60'a, erkeklerde ise 65'e yükseltilebilir.

Ancak bu değişikliklerin EYT ile sağlanan hakları etkilemeyeceği belirtiliyor.

Yeni Düzenleme Ne Zaman Uygulanacak? 

Hükümetin yeni emeklilik sistemini 2025 bütçesi sonrası ele alması bekleniyor.

Etiketler :