Üretici Zararda, Tüketici Mağdur: Tarladan Markete Yüzde 370 Zam!

Tarladan markete ürünlerin fiyatı katlanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre, bazı ürünlerde üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı yüzde 300'ü aşmış durumda. Bu durum, hem tarım sektörünü hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor.

Üretici Zararda, Tüketici Mağdur: Tarladan Markete Yüzde 370 Zam!
Yayınlanma Tarihi : 04 Eylül 2024 15:24

Tarladan markete giderken ürünlerin fiyatı katlanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin açıkladığı verilere göre, özellikle limon, havuç, kuru soğan ve kabak gibi ürünlerde üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı uçurum boyutunda. Üretici fiyatlarının çok altında satılan ürünler, marketlerde kat kat pahalıya tüketiciye sunuluyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ile market fiyatları arasındaki farkları ele aldı. Tarladan alınan ürünlerin marketlerde çok daha yüksek fiyatlarla satılmasının hem tüketicileri hem de üreticileri mağdur ettiğini vurguladı.

LİMON FİYATLARI PATLADI

Bayraktar, "Ağustosta üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 370,4 ile limonda görüldü. Bu farkı yüzde 323,9 ile havuç, yüzde 262,1 ile kuru soğan ve yüzde 249,6 ile kabak takip etti. Limon 4,7 kat, havuç 4,2 kat, kuru soğan 3,6 kat, kabak ise 3,5 kat daha pahalıya satıldı" şeklinde konuştu.

GEÇEN AYIN ZAM ŞAMPİYONLARI

Geçen ay en fazla fiyat artışı yaşayan ürünlerin markette salatalık, üreticide ise kuru üzüm olduğunu belirten Bayraktar, fiyatı en fazla düşen ürünlerin ise markette kuru incir, üreticide ise patates olduğunu aktardı. Özellikle patates, kuru soğan ve limonda üretici fiyatlarının yüzde 20 ila yüzde 30 düştüğüne dikkat çekti.

ÜRETİCİLER MAĞDUR OLUYOR

Bayraktar, "Bu yıl geçen yıla göre rekoltenin yüksek olması ve yazlık patatesin depolanamaması nedeniyle üretici fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Pazarda ve markette ortalama 15 lira olan patateste üretici fiyatının 4,5 liraya kadar düşmesi üreticilerimizi mağdur etti" ifadelerini kullandı.

Etiketler :