Türkiye Ekonomisi İçin İki Dev Bankadan Farklı Sinyaller: Belirsizlik Sürüyor

Goldman Sachs ve Citibank'ın Türkiye ekonomisi hakkındaki son değerlendirmeleri, yıl sonu faiz ve enflasyon tahminlerinde önemli farklılıklar ortaya koydu.

Türkiye Ekonomisi İçin İki Dev Bankadan Farklı Sinyaller: Belirsizlik Sürüyor
Yayınlanma Tarihi : 10 Ağustos 2024 12:12

Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunun ardından yapılan analizlerde, Goldman Sachs ekonomistleri enflasyonun yıl sonunda yüzde 36'ya düşeceğini öngörürken, Citibank analistleri ise yıl sonu politika faizinin yüzde 45 seviyesinde olacağını tahmin etti.

Goldman Sachs, enflasyonun yıl sonunda TCMB'nin öngördüğü gibi yüzde 36'ya gerileyebileceğini ancak risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti. Banka, ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve enflasyon beklentilerindeki düzelmenin fiyat artışlarını yavaşlatacağını öngördü.

Açıklamada “Haziran ve temmuz aylarında enflasyonda aşağı yönlü sürpriz görüldü. Ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve hanehalkının enflasyon beklentilerindeki düzelmeyle beraber fiyat baskılarının yılın kalanında sert biçimde yavaşlamasını bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Citibank ise daha farklı bir senaryo çiziyor. Banka analistleri, Merkez Bankası'nın 2025'te güçlü bir dezenflasyon beklediğini belirtirken, yıl sonu politika faizinin yüzde 45 seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsünü tamamladığı ve hatta sınırlı da olsa bir gevşemeye gidebileceği yönündeki beklentileri yansıtıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın 3. Enflasyon Raporu toplantısında 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediklerini belirterek "Enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 38'e gerileyeceğini öngörüyoruz, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk." açıklamasını yapmıştı. 

Etiketler :