TCMB Açıkladı: Hanehalkı ve Piyasa Arasındaki Enflasyon Beklentilerinde Fark Şaşırtıyor

Merkez Bankası'nın son araştırması, enflasyon beklentilerinde çarpıcı bir ayrışmayı ortaya koydu. Piyasa katılımcıları, gelecek 12 ay içinde enflasyonun yüzde 30 civarında olacağını öngörürken, hane halkı bu oranı yüzde 72 olarak belirledi.

TCMB Açıkladı: Hanehalkı ve Piyasa Arasındaki Enflasyon Beklentilerinde Fark Şaşırtıyor
Yayınlanma Tarihi : 26 Temmuz 2024 11:29

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz ayı Enflasyon Beklentileri Anketi, çarpıcı bir tabloyu gözler önüne serdi. Piyasa katılımcılarının 12 ay sonraki enflasyon beklentisi yüzde 30'a gerilerken, hanehalkı bu oranı yüzde 72 olarak öngördü. 

Piyasa katılımcıları için 1,8 puan azalarak yüzde 30,0 seviyesine, reel sektör için 1,2 puan azalarak yüzde 55,0 seviyesine gerilerken, hanehalkı için 0,5 puan artarak yüzde 72,0 seviyesine yükseldi.

İki grup arasındaki 42 puanlık fark, ekonomideki belirsizliğin boyutunu bir kez daha ortaya koydu.

enflasyonbeklentisi.jpg

Ankete göre, piyasa katılımcıları ve reel sektör temsilcileri, enflasyonun önümüzdeki dönemde düşeceği yönünde daha iyimser bir tablo çiziyor. Ancak hanehalkı, günlük hayattaki fiyat artışlarını yakından takip ettiği için enflasyon konusunda daha endişeli görünüyor.

Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı ise bir önceki aya göre 4,2 puan azalarak yüzde 29,3 seviyesine geriledi.

 

Etiketler :