SGK Uzmanı Ali Tezel Açıkladı: Emeklilik Sisteminde Değişiklikler Bekleniyor

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel'in yaptığı açıklamaya göre, Orta Vadeli Program kapsamında emeklilik sisteminde önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Bu değişiklikler milyonlarca emekliyi ve emeklilik yolunda olan kişileri doğrudan etkileyecek.

SGK Uzmanı Ali Tezel Açıkladı: Emeklilik Sisteminde Değişiklikler Bekleniyor
Yayınlanma Tarihi : 24 Temmuz 2024 15:25

SGK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam ile karşılaştı. Ancak, kök aylığı 7 bin 829 lira ve altında olan emeklilerin maaşlarına herhangi bir zam yansımazken, bu miktarın üzerinde maaş alan emeklilere kısmi bir artış yapıldı.

En düşük emekli maaşı olan 10 bin lira alan yaklaşık 1,7 milyon emekli, Temmuz ayında "sıfır zam" ile karşılaşmış oldu. Hükümet, en düşük emekli maaşını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarma kararı aldı.

'Sadaka Devleti Olacağız' Uyarısı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, emeklileri ilgilendiren olumsuz gelişmelere dikkat çekti. Orta Vadeli Program kapsamında, AKP ekonomi yönetiminin yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalıştığını belirten Tezel, emeklilik yaşının artırılacağını ve aylık bağlama oranının düşürüleceğini ifade etti. Halk TV'de yer alan açıklamalarında, 2008 sonrası uygulanan aylık bağlama oranının daha da aşağı çekileceğini vurguladı.

Tezel, "Emekli aylık bağlama oranı 2008 yılında yüzde 70'ten yüzde 28'e düşürüldü. Bu oran muhtemelen yüzde 15'e kadar indirilecek. Artık sosyal devlet değil, sadaka devleti olacağız" dedi.

Aylık Bağlanma Oranı Nedir?

Aylık bağlanma oranı, emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan bir orandır. Bu oran, emeklilerin alacağı aylığın belirlenmesinde, aylık kazancın ne kadarının kazanç olarak değerlendirileceğini gösterir. 1999'dan önceki sistemde, 25 yıl sigortalılık süresine sahip olanlar için bu oran yüzde 76, 3600 gün için ise yüzde 70 olarak uygulanmaktaydı. Ancak 2008 yılında bu oran yüzde 28'e düşürüldü. Bu düşüşle birlikte emekli maaşları da azalmaya başladı. Sorunun çözümü için ise intibak yasası uygulamaya konulmuştu. Bu yasa ile farklılıkların ortadan kaldırılması hedefleniyor.


 

Etiketler :