Sağlıklı Beslenmenin Vazgeçilmez Gıdaların Cep Yakıyor: Sofralar Boş Kaldı

Son bir yılda sebze ve meyve fiyatları adeta uçtu. Dört kişilik bir ailenin gıda harcamasında sebze ve meyvenin payı yüzde 26'yı aştı. Gıda enflasyonu da aylık yüzde 1.78, yıllık ise yüzde 68.2 artarak vatandaşı iyice zorlaştırıyor.

Sağlıklı Beslenmenin Vazgeçilmez Gıdaların Cep Yakıyor: Sofralar Boş Kaldı
Yayınlanma Tarihi : 21 Temmuz 2024 10:33

İstanbul halinin 19 Temmuz tarihli listelerine göre son bir yılda armutun fiyatı yüzde 525, limonun fiyatı yüzde 289, fasulyenin fiyatı yüzde 260 yükseldi.

Son bir yılda sebze ve meyve fiyatlarında fahiş artışlar yaşanıyor. İstanbul Hal verilerine göre armut fiyatı 5 katına çıkarak 50 liraya, limon 3 katına çıkarak 70 liraya, taze fasulye ise 2.5 katına çıkarak 90 liraya fırladı. Vatandaş sebze ve meyve alırken zorlanıyor, sofralar boş kalıyor.

Asgari Ücret Yetmiyor, Gıda Harcaması Artıyor

Dört kişilik bir ailenin gıda harcamasında sebze ve meyvenin payı yüzde 26'yı aştı. Bu da bir ailenin sadece sebze ve meyve için günlük 435 lira harcaması gerektiği anlamına geliyor. Asgari ücret ise günlük 566 lira. Gıda enflasyonu da aylık yüzde 1.78, yıllık ise yüzde 68.2 artarak vatandaşı iyice zorlaştırıyor.

marketfiyatlari.jpg

Fiyat Artışının Sebebi: Girdi Maliyetleri ve Kuraklık

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın temel sebebi ise yüksek girdi maliyetleri ve kuraklık. Mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi tarımsal girdilerin fiyatları döviz kurundaki artıştan dolayı yükseliyor. Kuraklık da tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor.

Uzmanlar: Fiyatlar Artmaya Devam Edecek

Uzmanlar, gıda fiyatlarının önümüzdeki dönemde de artmaya devam edeceğini öngörüyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve kuraklığın etkisiyle fiyatların düşmesi beklenmiyor.

Türkiye’de mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi tarımsal girdilerin ithalatla sağlanması, dövizdeki artışa bağlı olarak fiyatların sürekli yükselmesine neden oluyor. TÜİK’in güncel verilere göre tarımsal girdi fiyat endeksi mayısta yüzde 53.1 arttı. Enerji grubundaki artış yüzde 75.4 oldu. Bu artışların daha da yükselmesi bekleniyor. Haziranda Devlet Su İşleri Sulama Birlikleri tarafından belirlenen su bedeli yüzde 60-400 zamlandı. 1 Temmuz’da sulamada kullanılan elektrik fiyatlarına yüzde 30 zam yapıldı. Uzmanlara göre, üretim maliyeti yükselen bir ürünün rafa düşük fiyatla gitmesi mümkün değil. Gıda fiyatları artmaya devam edecek.

Etiketler :