Resmi Gazete'de Yayımlandı: 7 Bin TL ve Üzeri Alışverişte Yeni Kural

Ülkemizde alışveriş alışkanlıkları değişiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle birlikte, 7 bin TL ve üzeri tüm alışverişlerde artık kart kullanmak zorunlu hale geldi.

Resmi Gazete'de Yayımlandı: 7 Bin TL ve Üzeri Alışverişte Yeni Kural
Yayınlanma Tarihi : 18 Ekim 2024 10:43

Nakit para taşıma günleri yavaş yavaş sona eriyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 7 bin TL ve üzeri tüm ödemelerde banka veya finansal kurumlar aracılığıyla işlem yapılması zorunlu hale getirildi. Bu karar, vergi kaçakçılığına karşı önemli bir adım olarak değerlendirilirken, vatandaşların alışveriş alışkanlıklarını da derinden etkileyecek.

UYMAYANLARA CEZA UYGULANACAK

Tebliğe göre, mükellef olmayan kişiler de dahil olmak üzere, 7 bin lirayı aşan tüm tahsilat ve ödeme işlemleri, mutlaka banka veya finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ayrı ayrı ceza uygulanacak.

KREDİ KARTI OLMAYANLAR NE YAPACAK?

Bu zorunluluk kapsamında, 7 bin liranın üzerindeki bir tahsilat veya ödeme, tahsilatı yapanın banka hesabına aktarılması veya finansal kurumun şubesine gidilerek işlem açıklamalarıyla gerçekleştirilmesi durumunda kurallara uygun sayılacak. Kredi kartı veya banka hesabı olmayan bir kişi, satıcının hesabının bulunduğu bankaya giderek ödeme yapar ve işlemi dekont ile belgelendirirse, tevsik zorunluluğu yerine getirilmiş olacak ve ceza uygulanmayacak.

Ancak, eğer satıcı bu ödemeyi elden alır ve sonrasında kendi banka hesabına yatırırsa, hem alıcı hem de satıcı bu zorunluluğa uymamış sayılacak ve her iki tarafa da ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Etiketler :