Nakit Yok, Kart Var: Kredi Kartı Harcamaları Rekor Artış

Türkiye'de nakit para yerine kredi kartı kullanımı her geçen gün artıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, temmuz ayında kredi ve banka kartlarıyla yapılan ödemeler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 oranında arttı.

Nakit Yok, Kart Var: Kredi Kartı Harcamaları Rekor Artış
Yayınlanma Tarihi : 24 Ağustos 2024 01:15

Türkiye'de kredi kartı kullanımı rekor seviyelere ulaştı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, temmuz ayında kredi ve banka kartlarıyla yapılan ödemeler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artış göstererek 1 trilyon 421 milyar liraya yükseldi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), temmuz ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini paylaştı.

TÜRKİYE'DEKİ KART SAYILARI

Temmuz ayı itibarıyla Türkiye’deki mevcut kredi kartı sayısı 124,9 milyon, banka kartı sayısı ise 191 milyon olarak kaydedildi. Ayrıca, kullanımda olan 96,7 milyon ön ödemeli kart bulunduğu belirtildi.

YILLIK ARTIŞ ORANI YÜZDE 89

Temmuz ayında, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89 oranında artış göstererek 1 trilyon 421 milyar liraya ulaştı. Bu ödemelerin büyük kısmı, 1 trilyon 201 milyar lira ile kredi kartlarıyla gerçekleştirildi. Banka kartlarıyla yapılan ödemeler 192 milyar lira, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise 26,9 milyar lira olarak kaydedildi.

KREDİ KARTI ÖDEMELERİNDE BÜYÜME ORANLARI

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde temmuzda, önceki yılın aynı ayına göre büyüme oranı yüzde 94 olarak gerçekleşti. Banka kartı ile yapılan ödemelerde bu oran yüzde 58 olurken, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise büyüme oranı yüzde 124 olarak belirlendi.

İNTERNET ÜZERİNDEN ÖDEMELERDEKİ ARTIŞ

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla internetten yapılan kartlı ödemeler yüzde 85 oranında artış göstererek 421,7 milyar liraya yükseldi. Bu tutar, internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam ödemeler içindeki payını yüzde 29’a çıkardı. İnternet üzerinden gerçekleştirilen kartlı ödeme adedi de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 222,8 milyona ulaştı ve bu ödemelerin toplam ödemeler içindeki oranı yüzde 14 olarak kaydedildi.

TEMASSIZ ÖDEMELERDEKİ YÜKSELİŞ

Temassız kartlı ödemelerin sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış göstererek 1 milyar 58 milyona çıktı. Temassız ödemelerin toplam tutarı ise yüzde 111 oranında bir artışla 437,4 milyar liraya ulaştı. Temmuz ayında mağazalarda yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız olarak gerçekleştirildi.

Etiketler :