Merkez Bankası TL Swap İşlemlerine Son Verdi

Merkez Bankası, döviz kuru ve likidite yönetimi kapsamında bir adım atarak, bankalara gönderdiği yazı ile kotasyon yöntemiyle yapılan döviz karşılığı Türk Lirası (TL) swap işlemlerine 25 Temmuz'dan itibaren son vereceğini bildirdi.

Merkez Bankası TL Swap İşlemlerine Son Verdi
Yayınlanma Tarihi : 24 Temmuz 2024 17:55

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz karşılığı Türk Lirası swap işlemlerine son verdiğini duyurdu. Karar, 25 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıda, "Kotasyon yöntemi ile gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine 25 Temmuz tarihinden itibaren son verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Son aylarda TL likidite fazlasını azaltmak için spotta döviz alımı içeren bir ihale açmayan TCMB, bu sayede swap işlemlerini kademeli olarak azalttı.

2023'te 64,5 milyar dolara ulaşan lokal bankalarla yaptığı swap işlemleri altın için pazartesi günü sıfıra inerken dövizde ise bugün itibarıyla sadece 140 milyon dolarlık bakiye kaldı.

TCMB, TL sterilizasyon için lokal bankalarla spotta döviz satımı yönlü döviz ve altın swap ihalelerinde başlayacağını dün açıklamıştı.

Bankalara gönderilen talimata göre:

Uygulamakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verildi.
Ayrıca, satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı döviz satışı) başlanması kararlaştırıldı.

Etiketler :