Maliye, Lüks Araç Sahiplerini Mercek Altına Aldı: 7.885 İnceleme Başlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), gelir beyanı yapmayan mükelleflerin lüks araç edinimlerini incelemeye alıyor.

Maliye, Lüks Araç Sahiplerini Mercek Altına Aldı: 7.885 İnceleme Başlatıldı
Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2024 11:46

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla Vergi Denetim Kurulu (VDK), gelir beyanı yapmayan mükelleflerin lüks araç edinimlerini incelemeye aldı. 

Şimşek’in talimatıyla başlatılan bu süreçte, yüksek harcama yapan ancak gelir beyan etmeyen mükellefler mercek altına alındı. Öncelikle 500 araç sahibi, gelirleriyle uyumsuz harcamalarının kayıt dışı kazançlarla bağlantılı olup olmadığını tespit etmek amacıyla vergi incelemesine sevk edildi.

Mercedes ve Bentley Gibi Marka Alımlarında Gelir Kaynağı Soru İşareti

VDK, lüks segmentte yer alan 7.885 araç üzerinde yaptığı çalışmalarda, gelir beyanı ya da şirket ortaklığı olmayan mükellefleri tespit etti. İncelemelerde, 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Maserati ve Mercedes gibi markalara sahip olan kişilerin çoğunun gelir kaynağı olmadığı belirlendi.

Maliye, kayıt dışı gelir elde eden lüks araç sahiplerini öncelikli hedef olarak belirlerken, incelemelerde yaklaşık 3.000 aracın gerçek kişi üzerine kayıtlı olduğu ve bu kişilerin 2.000'inin 7.000 şirkette ortaklıkları bulunduğu tespit edildi. Ancak bu şirketlerin yalnızca 300'ünün kar dağıtımı yaptığı belirlendi.

Şirket Karı Düşük, Lüks Araç Harcamaları Yüksek

Öne çıkan örneklerden biri, 2023 yılında 23 milyon lira bedelinde Mercedes satın alan bir şirket sahibinin, şirketinin son iki dönemde yalnızca birkaç milyon lira kar elde ettiği ve kar dağıtımında bulunmadığıdır. Bir diğer örnekte ise, gelir beyanı olmayan bir kişinin 27 milyon lira bedelle Bentley aldığı kaydedildi.

Vergi müfettişleri, bu lüks araçların hangi gelir kaynağıyla elde edildiğini araştıracak ve yasal bir kaynak tespit edilememesi durumunda kara para araştırması başlatılacak. Bakanlık, bu tür incelemeleri yaygınlaştırarak kapsamını genişleteceğini duyurdu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :